Хајла


У сарадњни са ПК «ВРБИЦА» Велика Плана, организује се УСПОН НА НАЈВИШЕ ВРХОВЕ ХАЈЛЕ И РУСУЛИЈЕ (ЦРНА ГОРА): ХАЈЛА 2403 м, РУСУЛИЈА 2382 м, АХМИЦА 2272 м, ДРАМАДОЛ 2199 м, врело Ибра, Петрова црква у периоду 2.-4. август 2013. год.

Петак, 2.август: У 7:00 полазак са платоа испред градског парка у Великој Плани. Планинари који путују из Крагујевца треба да буду у 7:30 на тргу испред Крста у центру града. Путујемо минибусом преко Крагујевца, Краљева, Новог Пазара до Рожаја. Успутна посета Петровој цркви код Новог Пазара (најстарији споменик црквене архитектуре у Србији, датира из IX-X века). У Новом Пазару правимо паузу за ручак. Долазак у Рожаје, сусрет са домаћинима из ПК „Хајла“. Велике ранчеве односно сав вишак ствари домаћини ће нам превести теренским возилом до дома (исто ће бити учињено и у повратку). Ми ћемо минибусом отићи до врела реке Ибар. Након обиласка овог излетишта, крећемо пешке ка нашем коначишту тих дана, те за око 2 сата лаганог хода (око 6,5 км), а пролазећи поред катуна Банџов, стижемо до планинарског дома Гропе (1938 м/нв), где се смештамо и ноћимо. (У зависности од расположења групе и временских прилика, постоји могућност да нас домаћини теренским возилом превезу до самог дома, што значи да првог дана практично уопште не би пешачили. О овоме ће се знати више најкасније 7 дана пред акцију).

Субота, 3.август: Ујутру полазак на успон. Имаћемо лакшу и тежу туру односно две групе, које ће бити формиране у зависности од кондиционе способности и расположења учесника. Прва група ће испењати само атрактивни врх Ахмицу 2272 м (око 12 км пешачења у оба правца, 600 м висинске разлике), док ће друга група ићи поред Ахмице и до највишег врха планине Русулија 2383 м (око 22-23 км, и око 1400-1500 м висинске разлике). Повратак у дом и ноћење.

Недеља, 4.август: Ујутру напуштање дома, велике ранчеве нам спуштају до минибуса теренским возилом а сви заједно крећемо на успон на највиши врх Хајлу (2403 м). До врха има око 3 км и око 500 м успона. Након задржавања на врху, у зависности од времеснких прилика, једна група креће даље гребенски и пење се на врх Драмадол 2119 м, а затим преко катуна Банџов се спушта до минубуса (око 16 км, 800 м успона и око 1500 м силаска). Постоји могућност да, ако не желе сви да се пењу на Драмадол, да се после успона на Хајлу истом стазом врате до дома, а затим колским путем, којим смо први дан дошли до дома, сиђу до минибуса (ова тура је нешто лакша од прве тј. има око 13 км пешачења, 600 м успона и 1300 м силаска). Паковање и повратак са Србију где стижемо у вечерњим сатима.
Смештај: У планинарском дому Гропе. Планинарски дом располаже са 40 удобних лежајева на палчама – алпски стил. у дому има вода, мокри чвор, дневни боравак са кухињом и условима за спремање свих врста јела, има шпорет на дрва и пећи за грејање у собама на спрату, тако да се и у веома хладним данима у дому не морају користити вреће за спавање. Налази се самом подножју Хајле, која припада североисточном делу Проклетија. Дом носи име Гропе по истоименом месту где се налази, а саграђен је и усељен 2008.године.

Опрема: високогорска у летњим условима.

Документи: обавезно понети пасош или личну карту; оверену здравствену књижицу и планинарску књижицу са плаћеним чланарином за 2013. годину.

Храна: из ранца. Могуће је припремати храну у дому.

Цена: 1700 дин. за превоз и организационе трошкове + 12 евра за два ноћења у дому и ношење ствари теренским возилом. Пријава на састаницма ПЕК „ГОРА“, четвртком од 19 сати, уз уплату аконтације од 1000 дин.

Учесници иду на сопстевену одговорност уз строго придржавање Правилника о безбедности и одговорности у изводјењу планинарских активности ПСС.
Организатор задржава право измене програма у зависности од околности на терену.

Организатор и водич испред ПК „ВРБИЦА“: Добрица Дабовић, е-маил: dmz230997@yahoo.com, тел. 064 988 21 85.

Организатор испред ПЕК „ГОРА“: Дејан Милошевић, тел.: 064 241-541-2.

Advertisements
Категорије:Најава акције
  1. Нема коментара.
  1. No trackbacks yet.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: