Почетак > Најава акције > ЂУРЂЕВДАНСКИ ПОХОД НА ЖЕЖЕЉ И БЕШЊАЈУ

ЂУРЂЕВДАНСКИ ПОХОД НА ЖЕЖЕЉ И БЕШЊАЈУ


Image00001

Планинарско-еколошки клуб „ГОРА“ из Крагујевца, под покровитељством града Крагујевца, организује Ђурђевдански поход на Жежељ и Бешњају, који ће се одржати у суботу, 4. маја 2013. год., као део свечаности поводом Дана града Крагујевца.

Ове године акција ће се одржати на просторима Бешњаје. Полазна тачка је школа у Букоровцу. Учесници ће се према својим афинитетима и кондиционим способностима определити за једну од следећих стаза, које воде лепим пределима Бешњаје:

  • Дужа стаза – Школа у Букоровцу, успон на Врлетницу (532 мнв), видиковац (580 мнв), шумска кућа испред Лисиног лаза, Лисин лаз (613 мнв), видиковац на Кривим пољанама. Силазак преко Белог камена и Црвеног брда до речице Бешњаје, посета водопаду на оближњем поточићу и успон уз Томину косу до некадашњег одмаралишта на Бешњаји. Затим следи силазак Шибовитом косом до речице Вољевице и пролазак коритом Вољевице да би се видели водопади и слапови на овој речици. Из Вољевице излазимо на шумски пут који преко Мртвице излази поново на гребен Бешњаје. Са гребена се спуштамо ка потоку Гигово у Јасикар, а онда следи успон ка коти 458, где је леп видиковац ка Врлетници и Лисином лазу. Са видиковца се спуштамо ка реци Осаници до воденице у Букоровцу. Одатле води асфалтни пут до школе у Букоровцу у дужини од 2 км.

Стаза је дужине 21 км са укупним успоном око 1000 м и прелази се за 8 сати умереног хода.

На стазу би се кренуло у 9:00, тако да би се поново стигло до школе око 17:00.

  • Краћа стаза – Школа у Букоровцу, успон на Врлетницу (532 мнв), видиковац (580 мнв), шумска кућа испред Лисиног лаза, силазак ка Ђуриној чесми где ће се учасници одморити у хладу букове шуме поред лепог извора питке воде. Од Ђурине чесме иде се шумским путем преко Великог брда до дома на Бешњаји. Код дома је планиран дужи одмор, а онда следи наставак пута поред метеоролошке станице на Бешњаји и силазак ка потоку Гигово у Јасикар, а затим успон ка коти 458, где је леп видиковац ка Врлетници и Лисином лазу. Са видиковца се спуштамо ка реци Осаници до воденице у Букоровцу. Одатле води асфалтни пут до школе у Букоровцу у дужини од 2 км.

Стаза је душине 14 км са укупним успоном око 550 м и прелази се за 6,5 сати умереног хода.

На стазу би се кренуло у 9:00, тако да би се поново стигло до школе око 15:30.

За учеснике ће бити организован бесплатан превоз у одласку од Крста у центру града према следећој сатници:

8:00 – Превоз учесника аутобусом од Крста у центру града до школе у Букоровцу.

18:00 – Превоз деце аутобусом од школе у Букоровцу до Крагујевца.

19:00 – Превоз старијих учесника аутобусом од школе у Букоровцу до Крагујевца.

На крају акције, у основној школи у Букоровцу, организатор је обезбедио ручак за све учеснике похода (посан пасуљ и купус салата), као и захвалнице за учешће организованим групама.

Организоване групе и појединци заинтересовани за учешће у овом походу  могу се најавити и добити ближа обавештења на тел. 064 / 241-541-2 (Дејан Милошевић), и 064/266-19-70 (Зоран Обрадовић) или на е-mail: pekgora@gmail.com.

Свака група од два или више члана мора имати водича који одговара за понашање својих чланова на стази. Водич је дужан да припреми списак са именима чланова своје групе и достави га организатору на почетку похода.

Молимо вас да свој долазак најавите благовремено, како би што квалитетније планирали организацију похода и прихват учесника.

Придружите нам се, као љубитељи природе, да овог лепог пролећног дана прођемо обележеном планинарском стазом на Бешњаји.

Image00001

Позивно писмо у ПДФ: Pozivno pismo

Скица стазе у ПДФ: Skica staze

Advertisements
Категорије:Најава акције
  1. Нема коментара.
  1. No trackbacks yet.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: