Почетак > Најава акције > Кањон Пањице и Малич

Кањон Пањице и Малич


У недељу, 14. априла, посетићемо интересантне пределе у околини Ариља. Проћи ћемо целом дужином кањона реке Пањице и у њему видети прелепе бигрене водопаде и слапове, као и импресивну Водену пећину, а затим следи шетња лепим планинским пределима и успон на врх Малич (1100 мнв), са кога се пружа незабораван поглед на долину Моравице и околне врхове, а онда ћемо посетити локалитет на коме је један понор.

Из Крагујевца крећемо у 6:00 од Крста у центру града. Путујемо преко Чачка, Пожеге и Ариља до села Добраче, које се налази на пола пута од Ариља до Ивањице. У селу Добраче би требали да стигнемо око 8 сати. Аутобусом прилазимо колико је то могуће до улаза у кањон реке Пањице у Добрачком пољу, а онда следи пролазак целом дужином кањона. На реци је направљено 4-5 мостића од брвана, који ће нам помоћи да лакше прелазимо са једне обале на другу. На средини кањона наилазимо на прелепе бигрене водопаде, а затим и на Водену пећину. Овај део трасе ћемо лагано пролазити јер је најлепши и уживаћемо у његовој лепоти. У даљем току кањона река је нешто мања са широм обалом.

По изласку из кањона пењемо се на Ђукића брдо испод брда Садалац (1037 мнв), на превој Трутинац и пролазимо путевима кроз засеоке села Добраче. Идемо ободом брда Градина (1148 мнв), па преко превоја долазимо на Текилно брдо и врх Крст (942 мнв), одакле је леп видиковац, па се даље пењемо на врх Малич (1100 мнв).

Са Малича силазимо делом истом стазом, а онда пролазимо седлом испод врха Главица (865 мнв), где се налази бездан који ћемо да посетимо. Даље силазимо путем кроз засеок Милошевићи све до засеока Стакићи, где ће нас чекати аутобус.

Стаза је дужине 17 км, са укупним успоном од 820 м,  и требали би да је пређемо за 7-8 сати лаганог хода, тако да би до аутобуса стигли до 16 часова. Аутобусом се затим превозимо до манастира Клисура из XIII века, где се краће задржавамо у разгледању, а онда идемо ка селу Прилипац, на 6 км од Пожеге, и тамо посећујемо цркву задужбину кнеза Лазара Хребељановића, у којој постоје три ликовне галерије радова међународне ликовне колоније која се сваке године одржава у овом селу.

Имаћемо времена да свратимо и у неки локални ресторан или кафану, где се можемо окрепити после ове лепе шетње. За Крагујевац би требали да кренемо око 19 часова, али ако постоји жеља већине можемо се задржати и дуже. Од Прилипца до Крагујевца стижемо за сат и тридесет минута, тако да би у Крагујевцу били између 21 и 21:30.

На стази ће нам се придружити Владимир Мијаиловић из Пожеге и Добрица Митровић члан еколошког удружења „Рзав-God Save Rzav“ из Ариља, који ће нам бити и домаћини на стази.

Сви учесници акције, планинари, треба да имају стандардну планинарску опрему примерену временским условима за тај дан. Напомињем још једном да пролазимо кањоном реке где је потребно неколико пута прећи са једне обале на другу. На реци је неколико мостића, али треба бити спреман и на гажење воде где је то потребно, па је препоручљиво да се понесу као резерва и гумене чизме за оне који нису сигурни у водонепропусност својих ципела, или да се определе да воду прелазе боси. Надам се да до таквих ситуација неће доћи, али је боље припремити се и за такве случајеве. Добро је имати са собом и резервну пресвлаку у заштићеним пластичним кесама, у случају оклизнућа и упадања у воду.
У Водену пећину се може само делимично ући, колико то дозвољавају гумене чизме које понесете. Она је проходна неких 200 метара, али је испуњена водом, па без дубоких гумених чизама је тешко проћи ту деоницу без квашења ногу. За улазак у пећину обавезно је имати батеријску лампу отпорну на квашење. У сваком случају гледаћемо да не експериментишемо са дубоким залажењем у пећину, већ да останемо при њеном улазу.

Планинарска опрема треба да буде примерена временским условима и условима на терену. Храна и вода из ранца. Понети лична документа, оверену здравствену књижицу и планинарску књижицу са плаћеном чланарином за 2013. годину.

Начин и цена превоза биће утврђени по пријави учесника. Оријентационо за превоз ће бити потребно око 800 динара.

Планинари, учесници ове акције, су дужни да са собом понесу планинарску књижицу и ставе на увид организатору акције. Приликом пријаве на акцију обавезно уписати и број планинарске књижице. Планинари који немају плаћену чланарину и оверену маркицу ПСС за 2013. плаћају додатних 100 динара клубу.

Учесници акције учествују на акцији на сопствену одговорност.

Пријаве за акцију на састанцима клуба, средом од 19 часова.

Организатор акције: Весна Милошевић 064/445-80-32

Advertisements
Категорије:Најава акције
  1. Нема коментара.
  1. No trackbacks yet.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: