И ове године планинари ПЕК Гора учествовали су на републичкој акцији „17. Пролећни дан планинара“ који је организовао ПСД Љуктен из Трстеника. Из Крагујевца у 7  часова ујуту кренуло је нас двадесет. Понели смо добро расположење, солидну физичку кондицију чврсти у одлуци да уживамо у новим видицима и панорамама. Циљ нам је био навиши врх Гледићких планина, Самар 922 м н.в.

Наше прво одредиште био је центар Трстеника где је ова манифестација и свечано отворена у 9 часова.
DSCF0429
Учеснике је најпре поздравио председник ПСД Љуктен, а акцију је свечано отворио председник Општине Трстеник. Обраћајући се присутним планинарима, изразили су задовољство што смо се окупили у толиком броју да уживамо у природним лепотама околине Трстеника. Било им је драго да нас могу угостити и потрудиће се да убудуће буду још бољи домаћини. Присутне је поздравио и Берислав Трајковић начелник Планинарског савеза Србије. Испратили су нас пут Самара са жељама да нас време послужи и да на стази буде добро дружење. На акцију је дошло око 600 планинара из 35 планинарских друштава. Реализовање манифестације помогли су Општина Трстеник, Спортски савез Трстеника, Планинарски савез Србије и Министарство омладине и спорта. Након пријаве учесника и поделе бонова за ручак упутили смо се према селу Лободер где је старт акције у 10 часова.
DSCF0460

У 10 часова крећемо у освајање највишег врха Гледићких планина. На стази позната, драга лица, али и неки нови планинари, добра енергија, сунчано јутро, мирише пролеће…На путу ка Самару уочавамо Гледићки врх Аџевац (772м),  Западну Мораву код Краљева, Столове, Чемерно.
DSCF0501
Жељин под снегом делује врло импресивно. Поглед на Јухор, Голију одузима дах. У 12:30 окупљамо се на врху Самар 922м н.в.
DSCF0527DSCF0536DSCF0547
Кратко се задржавамо, фоткамо а јак ветар препоручује да наставимо даље. И, заиста пожурисмо ка селу Горњи Дубич где је у 15 часова планиран ручак, посни планинарски пасуљ са рибом.  На силаску са Самара прелазимо преко превоја Међица, затим преко врха Брезовита Коса (884). Пружа нам се поглед  на врхове Јасеновита Глава и Брзак. На хоризонту се назире Рудник, Дуленски Црни врх, лево од нас остаје долина Љубостињске реке.
DSCF0582

Након ручка и кратког предаха преузимамо захвалницу за учешће на манифестацији и настављамо ка селу Доњи Дубич. Одатле крећемо за Крагујевац пуни утисака са ове лепе акције.

До следећег сусрета у планини ВЕДРО! И нека гојзерице шетају 🙂

Aнђелка Живковић