У недељу, 17. марта, у плану је успон на Овчар и Каблар и условно успон уз обезбеђени пењачки смер (via ferrata) на стени Турчиновац на Каблару.
Из крагујевца би кренули у 7:00 од Крста у центру града, а у Овчар бањи би били већ око 8:30.
Главни део акције је успон на Овчар северном страном. Аутобус би нас оставио одмах по изласку из тунела, преко пута манастира Никоље. Пели би се обележеном стазом која полази негде са средине Рапаиловаче и води право на врх Овчара (986 м). Стаза је у овом делу стрма са константним успоном. На стази је неколико лепих видиковаца ка меандрима Мораве. Уз пажљиво кретање и лаган темпо овом стазом се може попети свако ко иначе пење Овчар стазама са блажим успоном. На врху Овчара ћемо посетити два лепа видиковца. Са врха силазимо стазом која нас води прво до манастира Сретење, а затим и до манастира Св. Тројице. Одатле се стаза наставља ка кампу „Развршје“ и преко висећег моста до хотела у Овчар бањи.
Ова стаза је дужине 8,5 км са укупним успоном од 800 м и истим силаском. Стазу би требали да пређемо за 5-6 сати умереног хода, тако да би око 14-15 часова били у Овчар бањи.

Скица стазе на Овчару којом ћемо проћи
Скица стазе на Овчару којом ћемо проћи

По силаску у Овчар бању, слободно време до поласка у 19 часова, може се искористити по вољи или купањем у базену хотела или обиласком манастира (Илиње, Преображење, Никоље, Успење и Јовање).
Уколико буде заинтересованих за успон на Каблар или неком блажом стазом на Овчар, групе ће се формирати на лицу места у договору са организатором акције и са обавезним водичем група.
Успон уз обезбеђени пењачки смер (via ferrata), на Каблару је могућ само ако временски услови то дозвољавају и ако је у то време слободан водич који обезбеђује овај успон, па је потребно да се заинтересовани што пре јаве и договоре око овог успона. Цена успона виа фератом је 1000 динара, за групу од најмање 5 планинара. Опрему за пењање обезбеђује водич успона Петар Шундерић, инструктор алпинизма.

Планинарска опрема треба да буде примерена временским условима и условима на терену. Храна и вода из ранца. Понети лична документа, оверену здравствену књижицу и планинарску књижицу са плаћеном чланарином за 2013. годину.

Начин и цена превоза биће утврђени по пријави учесника. Оријентационо за превоз ће бити потребно око 500 динара. Ко жели да користи услуге базена платиће још 300 динара на лицу места за групну улазницу.

Планинари, учесници ове акције, су дужни да са собом понесу планинарску књижицу и ставе на увид организатору акције. Приликом пријаве на акцију обавезно уписати и број планинарске књижице. Планинари који немају плаћену чланарину и оверену маркицу ПСС за 2013. плаћају додатних 100 динара клубу.

Ово је пре свега планинарска акција, па сви који желе само да посете манастире или да се купају у базену, нека се организују на другачији начин.

Учесници акције учествују на акцији на сопствену одговорност.

Пријаве за акцију на састанцима клуба, средом од 19 часова.

Организатор акције и водич на Овчар: Дејан Милошевић 064/241-541-2