Почетак > Извештај са акције > Авала из четири правца

Авала из четири правца


И ове године ПЕК ”Гора” била је присутна на акцији под називом Авала из четири правца коју организује ПСД ”Копаоник”Београд.

Место окупљања планинара за Стазу један Јајинци – Авала је било на Трошарини код Бањице.

По обављању протокола који је организатор предвидео за данашњу акцију, пријава учесника, подела бонова за ручак и пар основних информација у вези акције коју је дао водич ПСД ”Копаоник” Боривоје Пишчевић тачно у осам сати аутобусима полазимо до места Јајинци где је и старт данашње акције, одакле са већ пристиглим групом планинарима крећемо пут Авале.

Image00005

Прво задржавање је било код Спомен обележја на стратишту  у Јајинцима, где нас је водич г-дин Боривоје потсетио на  историју стратишта и причао о разним судбинама и стрхотама која су се дешавала баш ту,  где је каже преко осамдесет хиљаљда родољубља стрељано. Срашно, нема шта. Вредело је данас бити ту и чути ову причу водича ако ништа друго оно да се историја не заборави.

Image00007

Од Спомен обележја крећемо пут стазе преко узвишења званог Торлак и стижемо у Кумодраж, место рођења нашег легендарног војсковође Војводе Степе Степановића. Ту се задржавамо код споменика чувеног војсковође, где нас   водич подсећа   на биографију и чувене победе у Првом светском рату, као и још неке друге приче које су забележили неки од савременика нашег Великог Војсковође.

Image00013

Даље преко Голог Брда стижемо у место Бели Поток где је било следеће наше краће задржавање односно краћи одмор, разлог  одмора  је био да би водич испричао да је ту рођен Васа Чарапић који је био десна рука Карађорђу при ослобађању Београда 1806. године.

Image00015

На врх Авале прва група планинара стиже у дванаест сати и тридесет минута где је и био циљ данашње акције Авала из четири праца, ту је и било заједничко окупљање свих нас око пет стотина учесника акције.

Image00017

Након добијања овереног учесничког картона и обиласка Споменика Незнаном Јунаку, врађамо се у планинарски дом  ”Чарапићев брест” где нам је организатор данашње акције припремио топао чај и врло укусан и добар пасуљ.

Image00018

По завршетку заједничког ручка следиле су поделе захвалница Клубовима чији су планинари били на данашњој акцији, кажу укупно двадест и осам клубова, и на крају биле су краће беседе званичника испред Планинарског Савеза Србије и Преседника  ПСД ”Копаоник”.

Advertisements
Категорије:Извештај са акције
  1. Нема коментара.
  1. No trackbacks yet.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: