Почетак > Најава акције > Зимски успон на Самар (922 мнв) из села Раваница

Зимски успон на Самар (922 мнв) из села Раваница


У недељу, 16. децембра, планирана је акција „Зимски успон на Самар (922 мнв) из села Раваница“.

Из Крагујевца би пошли у 7:00 од Крста у центру града. До села Раваница дошли би преко Чукојевца (51 км), за шта ће нам требати око сат времена. Из села Раваница, од школе у центру села, кренули би на успон око 8 сати, после краће припреме за пешачење. Одмах крећемо са стрмим успоном на брдо Ђула (546 мнв), а онда се ређају брдо Бучинска (749 мнв), Међица (789 мнв) и Самар (922 мнв), највиши врх Гледићких планина. Све до Самара пратићемо линију гребена, па ако буде лепо време и добра видљивост, имаћемо лепе видике на већи део Гледићких планина и околне удаљене планине и врхове. Са Самара се спуштамо макадамским путем преко Лисе и поред Кршањског потока, Десне реке и Раваничке реке до села Раваница – наше полазне тачке.
У случају веома неповољних временских услова, са Самара би се вратили пиближно истом стазом, пратећи колски пут којим се силази у село Раваница.
Стаза је дужине око 18 км, са укупним успоном од 957 м и требали би да је пређемо за око 7 сати пешачења, тако да би у село Раваница стигли до 16 сати – пре сумрака.
Из села Раваница би требали да кренемо око 17 часова, а ако се задржимо у некој успутној кафани због неког топлог напитка, у Крагујевац би требали да стигнемо до 19 сати.
Сви учесници акције треба да имају планинарску опрему примерену зимским условима: топле, непромочиве планинарске ципеле, камашне, зимске панталоне и јакне, као и рукавице, капе. Штапови за ходање могу бити веома корисни, а у случају снежне вејавице и скијашке наочаре, које ће заштитити очи од ветра и снега. Обући се слојевито и прилагођавати одећу у току успона временским условима. Добро је понети са собом резервну пресвлаку, која може остати у аутобусу и која ће добро доћи у случају квашења опреме која се носи на акцији.
Храна из ранца. Пожељно је имати нешто енергетских грицкалица. Понети бар 1 литар воде или топлог напитка у термосу. Извори воде на овој стази су несигурни.
Сви учесници ове акције са собом треба да понесу планинарску књижицу са овереном маркицом за текућу годину, као и потврдом од лекара спортске медицине, за текућу годину, да су здравствено способни за бављење планинаским спортом. Учесници који немају плаћену чланарину за ову годину, као и учесници који немају планинарску књижицу, по одлуци Управног одбора ПЕК „ГОРА“, плаћају 100 динара за клуб.
На акцију могу поћи само учесници који су до сада имали бар једну планинарску акцију са ПЕК „ГОРА“. Организатор акције задржава право да на акцију не прими учеснике за које процени да нису адекватно опремљени или да немају довољно кондиције за ову акцију. Учесници акције треба да буду спремни на непредвиђене околности које би условиле прекид акције или њен продужетак.
Сви учесници акције учествују на сопсвену одговорност.
Цена превоза би била између 300 и 400 динара, зависно од броја пријављених.
Пријаве за акцију најкасније до среде, 12. децембра, на састанку клуба.
Организатор акције и водич на терену Дејан Милошевић 064 / 241-541-2
Advertisements
Категорије:Најава акције
  1. 11. децембра 2012. у 19:07

    Добро дошли у наш крај. Ми ћемо вам се придружити. Имамо аутобус у 7h и 15min из Краљева и отприлике у исто време ћемо стићи у Раваницу. Поздрав од Раде из Краљева

  2. 12. децембра 2012. у 10:31

    Боље вас нашли!
    Надам се да ћемо успети да стигнемо до Раванице. Биће веома напорно ићи по дубоком снегу и сметовима, на које очекујем да ћемо наићи. А и време нам баш неће бити наклоњено: изгледа да ће бити неке суснежице.

  1. No trackbacks yet.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: