За суботу 25.августа, испред ПЕК Гора из Крагујевца планирам акцију планинарења на планини Тари под називом: Планинарење путем старе трасе старог воза “ Ћире “.

Полазак на акцију је у суботу у 5 сати, испред Крста у центру града, правац Ужица, затим преко Биоске до места Црвени Вир надморске висине око 750 м. где би и био старт акције. Од Црвеног вира до бивше старе железничке станице у Кремнима у дужини до пет километара ишло би се путем-трасом пруге старог воза ,,Ћире,,, који води кроз клисуру реке Ђетиње, где ћемо проћи кроз три тунела од којих су два мања а трћи је нешто дужи са кривином-завојем у себи због чега је и видљивост смањена, па из тих разлога пожељно је имати батеријску лампу, после тунела наилазимо на стари камени железнички мост, и даље траса води кроз лепу креманску пољану до старе бивше железничке станице. Пут-стаза до хотела ,,Оморика,, на Калуђерским Барама (надм висине 1065м) где нам и крајње одредиште – циљ акције води-иде преко креманске Кадињаче, Шанца, Вајзовина, поред видиковца за стари град Солотник и Буганове Баре. До повратка који је планиран за 18 часова биће времена за одмор и обилазак трим стазе на Калуђерским барама, наравно ко жели. На крају данашње акције односно при повратку за Крагујевац посетићемо Дом пророка Тарабића у непосредној близини Кремана.

– Укупна дужина стазе за пешачење-планинарење је до 16,5 км, са савлађивањем висине приближно 300 м,
– Стаза је лагана и врло добром стању,
– Укупна дужина пута за превозно средство у оба правца је приближно 370 км,

– Пријавите се на време, Крајњи рок за пријавивање је среда 22 август,уз обавезну аконтацију од 500 динара,
– По завршетку пријављивања одредићемо и тачну цену по учеснику акције,

– Потребно је понети основну планинарску опрему за једнодневну акцију-планинарење,
– Храну и флаше за воду обавезно обезбедити за једнодевну акцију-планинарења,
– Са собом понети и заштиту од евентуалне кише као и фотоапарате са резервним батеријама.

Пријављивање за акцију је на састанку клуба средом који почиње у 19 сати или организатору горе наведене акције Зарији Бошковићу на тел. 064/36 82 361.