У недељу, 17. јуна, планирана је акција у кањону реке Трешњице.

Река Трешњица извире на југозападној страни Повлена на висини од 1185 м, а улива се у Дрину код Горње Трешњице на висини од 180 м. Изразито клисураста долина Трешњице је делимично и кањонастог изгледа. Средњим током протиче кроз живописни кањон дуг близу 6 км, који је усечен у 800-1000 м високој површи. У кањону Трешњица прима највеће десне притоке – Сушицу и Трибућу чији су токови изразито клисурастог облика и леву притоку – Дубрашницу, такође клисурастог тока. У кањонима Дубрашнице, Сушице и Трибуће налазе се прелепи водопади, али је до неких могућ приступ само добро опремљеним и увежбаним планинарима.
Кањон Трешњице је природно добро од изузетног значаја које је стављено под заштиту  ради очувања станишта популације белоглавог супа, геоморфолошких облика са реком и вредног наслеђа. Један је од најлепших кањона у Србији и станиште је 17 парова белоглавог супа, угрожене врсте којој прети истребљење, који је још једино настањен у кањону Увца. Специфично за кањон Трешњице је то да сваког пролећа излази из Дрине на природни мрест риба младица, „краљица“ Дрине. На реци Трешњици је изграђен рибњак калифорнијске пастрмке.
Шетња ободом кањона пружа незаборавне погледе на кањон Трешњице и њених притока и на венац ваљевских планина са оближњом Торничком бобијом, Медведником, Јаблаником и Повленом. Живописна околина кањона никога неће оставити равнодушним.

Из Крагујевца би се кренуло у 5:00 од Крста у центру града, а кретали би смо се преко Чачка, Пожеге, Ужица и Бајине баште до села Горња Трешњица где ће бити полазна тачка наше трасе. У путу би направили краћу паузу на Кадињачи.

Из Горње Трешњице би се прво пели западном страном брда Вис (1027 м) одакле ће се пружати лепи погледи ка долини реке Дрине и врхове у Босни. Проћи ћемо поред места где је хранилиште белоглавог супа, па ако будемо имали среће, видећемо их на окупу на хранилишту. Попећемо се и на врх брда Вис, одакле ћемо имати леп видиковац на кањон Трешњице, њене притоке, горњокошљанску висораван и врхове ваљевских планина. Са Виса се спуштамо до села Трутинац и продужавамо даље до ушћа реке Дубрашнице у Трешњицу. Одатле идемо неких 200 м уз кањон Дубрашнице до веома атрактивног водопада. Од водопада се поново враћамо у село Трутинац и силазимо до Трешњице где је мост и пут за село Постење на висоравни Горње Кошље. Одатле се пењемо ободом кањона ка засеоку Мирош испод Митрове стене и пролазимо поред једне чесме и извора. Из Мироша се спуштамо обележеном планинарском стазом која се стрмо спушта ка кањону Трибуће. Прелазимо преко моста на Трибући и спуштамо се путем ка кањону Трешњице. Пратимо пут кроз кањон и стижемо у Горњу Трешњицу, одакле смо кренули на ову трасу.

Траса ће бити дужине око 22 км и савладаћемо укупни успон од 1250 м са истим силаском. За пролазак ове трасе требаће нам 7-8 сати пешачења са успутним паузама за одмор и фотографисање.

Повратак за Крагујевац би био око 19 часова, а у Крагујевац би стигли после 22 часа.

Поред стандардне планинарске опреме која треба да буде примерена годишњем добу и временским условима, потребно је имати и заштиту од кише, као и штапове за ходање који могу да помогну у савладавању успона и стрмих силазака на стази. Кањон Трешњице је познат као веома богато станиште поскока па је обавезно да сви планинари имају дубоке планинарске ципеле,  панталоне са дугим ногавицама и камашне.

Трошкови превоза би били око 1200 динара, а коначна цена ће се знати по пријави свих заинтересованих.

Сви учесници акције треба да имају планинарску књижицу са овером уплаћене чланарине за 2012. годину.

Пријавите се за ову акцију организатору Ивану Ћурчићу (064/30-46-100). Сви пријављени учесници треба да дођу на састанак у среду 13. јуна ради детаљног договора око акције.