Данас је 5. јун, дан када се обележава Светски дан заштите Животне средине. Овај дан се у целом свету обележава кроз многобројне активности и кампање, које треба да скрену пажњу на бројне еколошке проблеме и потребу очувања животне средине.

   Иначе, баш овај датум је одредила Генерална скупштина УН, јер се тог дана одржала конференција о заштити животне средине у Стокхолму 1972. године.

    У Србији ће поводом овог датума, у суботу 9. јуна бити организована акција „Велико спремање Србије“. Ову акцију по трећи пут организује Министарство животне средине, рударства и просторног планирања и ово је најмасовнија волонтерска акција чишћења отпада широм земље. Прошле годие у овој акцији учествовало је близу 290000 грађана на 5311 локација и прикупљено је 150000 кубних метара отпада.

Image    ПЕК „Гора“ и ове године учествује у овој велокој акцији која ће да се одржи на језеру Бубањ. Окупљање заинтересованих волонтера је у 08:30 на језеру, када ће се поделити рукавице и вреће за прикупљање отпада, а сам почетак акције планиран је у 09:00. Позивамо све заинтересоване планинаре и све љубитеље природе да нам се придруже у суботу 9.јуна!

    Светлана Плавшић