Почетак > Најава акције > Ђурђевдански поход на Жежељ и Бешњају 2012.

Ђурђевдански поход на Жежељ и Бешњају 2012.


Планинарско-еколошки клуб „ГОРА“ из Крагујевца, под покровитељством града Крагујевца, трећу годину за редом, организује Ђурђевдански поход на Жежељ и Бешњају, који ће се одржати у суботу, 5. маја 2012. год., као део свечаности поводом Дана града Крагујевца.

Чланови планинарско-еколошког клуба „ГОРА“ су обележили планинарским ознакама „Крагујевачку планинарску стазу Жежељ-Бешњаја“ с намером да природне лепоте овог краја, на домаку града Крагујевца, приближимо свим планинарима и љубитељима природе и да им омогућимо лако сналажење на терену, као и да реафирмишемо некадашња омиљена излетишта Крагујевчана. Планинарски савез Србије је верификовао ову стазу, и наш план је да ова планинарска акција постане традиционална.

Стаза повезује најкраћим путем брдо Жежељ (486 мнв) и Бешњају (Лисин лаз – 613 мнв), у смеру запад-исток, већим делом шумским путевима који воде по гребену брда која се надовезују. Стаза је лака, дужине 20 км и прелази се за 6,5 сати у једном правцу. Висинска разлика је 355 метара.

Ђурђевдански поход на Жежељ и Бешњају биће организован проласком целе обележене стазе, прво до шумске куће на Бешњаји, са краћим паузама у току акције. Од почетка стазе до Бешњаје група би требала да препешачи 15 км за око 5-6 сати. На том делу стазе пролази се поред Ћосићског извора, водопада Бук, врха Жежеља, два маркантна храста, долином Осанице, шумовитим пределом до Лисиног лаза, највишег врха на Бешњаји, свраћа до извора Ђурина чесма на Бешњаји и путем који води кроз букову шуму до дома на Бешњаји. Предвиђено је да се буде код дома између 14 и 15 часова.

За учеснике ће бити организован превоз у одласку из центра града – код Крста, до полазне тачке у Ждраљици, а у повратаку, у вечерњим сатима, од воденице у Букоровцу до центра града – код Крста.

Сатница активности на дан похода, субота 5. маја:

8:30 – Полазак групе учесника аутобусом из центра крада – код Крста, до полазне тачке стазе у Ждраљици – кафана “Медна”

9:00 – Почетак акције

15:00 – Подела учесничких књижица код дома на Бешњаји

15:00 – 16:00 ручак и освежење за све учеснике акције

16:00 – 17:30 Забавни програм за учеснике и дружење

17:30 – Полазак свих учесника ка воденици у Букоровцу

19:00 – Полазак аутобуса од воденице у Букоровцу ка центру града – код Крста, са свим учесницима

Организоване групе и појединци заинтересовани за учешће у овом походу  могу се најавити и добити ближа обавештења на тел. 063 / 60 43 55 (Милован Бачанин), и 064 / 266 19 70 (Зоран Обрадовић) или на E-mail: pekgora@gmail.com.

Организоване групе би требале да припреме списак са именима чланова своје групе и доставе га организатору на почетку похода.

Молимо вас да свој долазак најавите благовремено, а најкасније до 2. маја 2012. како би што квалитетније планирали организацију похода и прихват учесника.

Придружите нам се, као љубитељи природе, да овог лепог пролећног дана прођемо обележеном планинарском стазом од Жежеља до Бешњаје.

Advertisements
Категорије:Најава акције
  1. Нема коментара.
  1. No trackbacks yet.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: