Почетак > Најава акције > Ђавоља варош

Ђавоља варош


У недељу, 1. априла, планирана је акција до Ђавоље вароши.

На акцију би се кренуло у 6:00 испред Крста у центру града. До Ђавоље вароши имамо 4 сата вожње, уз краћу паузу у Крушевцу или околини. Од 10 сати би били у посети локалитета Ђавоље вароши, а онда би се поделили у две групе.

Једна група која жели да пешачи, пошла би директно из Ђавоље вароши, стрмом стазом, на Механско брдо и даље гребеном Проломске планине ка Пролом бањи. На уласку у Пролом бању обишли би и цркву Лазарицу са карактеристичним упреденим стаблима шљиве, прошли преко моста жеља и евентуално обишли водопад на Продановом потоку. Ова стаза је дужине 13 км, од Ђавоље вароши до Пролом бање, обележена је и део је Европске пешачке стазе Е7 која пролази кроз Србију. Ову стазу би прешли за 4 сата и до 16 часова би стигли у Пролом бању, где би до 18, евентуално 19 часова имали времена за одмор или друге активности у бањи.

Друга група би се после разгледања Ђавоље вароши превезла до Пролом бање, где би се организовали око различитих активности. Могућа је шетња из Пролом бање до атрактивних стеновитох видиковаца на падинама Соколовице, северно од Пролом бање, до којих води обележена стаза (видиковац Косте Пећанца – 1030 мнв и камени престо Цара Лазара – 963 мнв). Ова стаза се пролази за 4-4,5 сата. Такође је могућа шетња ка цркви Лазарици и успутна посета моста жеља и водопада на Продановом потоку. Ко жели, може време у бањи провести у затвореном базену, где је цена улаза у базен 300 динара. На путу према цркви Лазарици је лепа етно крчма.

Повратак за Крагујевац би био у 18 или 19 часова по договору већине планинара.

Цена улазнице у Ђавољу варош је 300 динара.

Организатор акције: Миланка Милошевић 064/66-48-034

Сви планинари морају са собом да имају планинарску књижицу са уплаћеном чланарином за текућу годину, као и оверену здравствену књижицу.

За недељу је прогнозирано ХЛАДНО И КИШОВИТО време, а у пределима које ми посећујемо биће и СНЕГА. Зато је потребно да сви учесници акције имају топлу зимску обућу и одећу, а група која жели да пешачи од Ђавоље вароши до Пролом бање мора да има добре, непромочиве планинарске ципеле, камашне и кишне кабанице. У случају неповољних временских прилика, одустаћемо од предвиђеног пешачења и определити се за обилазак локалитета у околини Пролом бање.

Advertisements
Категорије:Најава акције
  1. Нема коментара.
  1. No trackbacks yet.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: