Почетак > Најава акције > Троглав – кружна тура гребеном

Троглав – кружна тура гребеном


У недељу, 27. новембра, планирана је акција на Троглаву. Ово је истраживачка акција коју сам осмислио анализирајући терен на Гугл Земљи и калибрисаној топографској карти.
Минибусом би дошли до места где се поток Борошница улива у Толишницу. Ту се сустичу два гребена, а ми ћемо кренути на успон јужним гребеном – Крајња коса. Све време ћемо пратити линију гребена, где год је то могуће, пролазећи преко врха Кула (944), Пешића ливадама, Борје, кота 1069, Велика раван (1116), Околац (1023), Клик (1114), први врх Троглава кота 1174, врх Троглава – Ком (1178), кота 1147, преко врхова малог Троглава до Прослина (1093), а онда силазак гребеном до полазне тачке низ Видакову превоју и Обло брдо (719), где би нас чекао минибус.

Ова тура захтева добру планинарску опрему, посебно ципеле, и добру кондицију. Стаза је дуга око 13,5 км, са укупним успоном и силаском од 1050 м. На почетку стазе треба да савладамо прелазак реке Толишнице на погодном месту, а онда да се нагло пењемо стрмим гребеном са максималним нагибом и до 45%. Иако на Гугл Земљи гребен делује доста чист, можда ћемо на неким местима морати да се пробијамо кроз густо шибље, па треба бити и на то спреман. Када избијемо на врх гребена, даље је пут јасан и углавном се иде горе-доле, са највећим одступањима на Троглаву. Силазак је такође захтеван, можда и захтевнији од успона, јер ћемо бити уморни, а нагиб при силаску је на неким местима прилично велики – преко 45%.

Овај план ћемо реализовати само у случају да временски услови и ситуација на терену то омогућавају. У случају да на лицу места проценим да је ова варијанта тешка за извођење, преоријентисаћемо се на варијанту која нам је позната и сигурна – ићи ћемо из Лопатнице на Троглав, прећи га целим гребеном и спустити се у Богутовачку бању.

Потребно је са собом имати добре планинарске ципеле и одећу примерену за ово доба године. Обавезно понети штапове за ходање, јер ће много значити и при успону и при силаску. Обавезно понети батеријску лампу са пуним батеријама. Колико је мени познато, на гребену нећемо имати воде, па је потребно да свако понесе довољну количину воде за цео дан – најмање 1 литар.

За сада нас има 13 пријављених за ову акцију и остало је још једно слободно место. Полазимо у 6:30 од Крста у центру града, па је потребно да се на том месту буде бар 10 минута раније.

Ако протекне све по плану, требало би да ка Крагујевцу кренемо око 16-17 часова.

Цена превоза биће око 600 дин. Има око 90 км у једном правцу и цена је 40 дин/км, а нас је 13-14.

Дејан Милошевић 064 / 241-541-2

Ево и неких сличица које могу да вам предоче како изгледа ова траса:

Advertisements
Категорије:Најава акције
  1. Нема коментара.
  1. No trackbacks yet.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: