Почетак > Извештај са акције > Са планине Јелице

Са планине Јелице


Пошли смо нас 18  у 7 и 30 мин. испред Крста у Крагујевцу. На превоју Караула је почетак стазе; преко највишег врха 929мнв Црна стена до Стјеника прешли смо 15 км. Висинска разлика је 200 метара. Време пријатно за шетњу, без кише али са много магле. Видљивост- колико да се не погубимо.

"ГОРА" на Јелици

У  7 и 30 мин. нас 18 планинара ПЕК „ГОРА“ из Крагујевца, пошли смо да прошетамо Јелицом, лепом планином изнад Чачка. Време без кише али много магле.

На превоју Караула чекао нас је водич Милорад Хаџи Поповић из Чачка. Човек са много интересовања и, са 76 година, и много знања.

Планирали смо да од Карауле преко највишег врха планине одемо до Стјеника.

На око 2 хектара недалеко од Карауле обишли смо Градину, град из шестог века. Ископавања су вршена овог лета.

Градина

На Црној стени на Јелици

Каква магла ...

Стазе до Стјеника су обрасле купином, путеви и путељци зарасли и по некад невидљиви. То је у два маха био узрок да скренемо са необележене стазе. Милорад Хаџи Поповић познаје планину и уочио је то па није било већих проблема.

Цркву у Стјенику су омалтерисали

Стјеник, црква и манастир посвећени су Светом Јовану Стјеничком. У овом тренутку тамо је један монах и затекли смо неколико гостију. Радови, радови, радови…и на цркви и у црквеном дворишту…

Свети Јован Стјенички

Почетком лета 7. јула је овде одвајкада сабор ЈОВАНДАН …или у минулом времену ДАН УСТАНКА –како ко изабере…Изнад манастира је шума а високо, као појас, простире се у полукруг  дуг венац белих стена и у њима пећине а изнад линија шума …

Занимљиво: У једној од пећина за време рата који јесте био наш, крио се Раденко Мандић, комуниста из Виљуше .Опколили су га четници …пуцајући излетео, збунио их и побегао а да није ни рањен. Преживео је рат и проглашен за Народног хероја…УСТАВ 1974. СКУПШТИНА ЈЕ УСВОИЛА СА ЈЕДНИМ ГЛАСОМ ПРОТИВ.- ЊЕГОВИМ…Кажу да је умро дубоко несрећан. Много је све било различито од очекивања…Препознајемо ли ово?..

Желели смо да у Трнави видимо бајковит простор где је 1840. године подигнута Хаџи Проданова буна…На километар ипред зауставила нас је монахиња и покушала да нам објасни да нећемо моћи у манастир…никако…јер није дозвољено…зато што није дозвољено!

Оно што је остало у Трнави

Спасоје је сад сам

Милорад Хаџи Поповић је био упоран. Неколико нас смо прошли поред закључаних  врата у двориште и имали исту ситуацију: НЕ И НЕ

Поводом 125 година од Хаџи Проданове буне у врело Трнавске реке је постављена спомен плоча са текстом, мислим, књижевника Ранка Симовића. Није ту био манастир али су црква посвећена Благовештењу, врело реке са спомен плочом и два споменика крајпуташа поред, и објекат за разне намене сачувани. И очувани… Више од 20 година није дозвољено становницима села да узму воду за своја домаћинства из врела реке јер је то ЗАШТИЋЕН ПРОСТОР. Осамдесетих је извор имештен 30 метара ниже али на начин као да је подигнуто све и спуштено мало низводно. Сваки каменчић је био на истом месту. Поводом 150 година од Хаџи Проданове буне постављен је споменик рад Лепосаве Милошевић, академског вајара из Београда. ТО ЈЕ БИО ЗАШТИЋЕН ПРОСТОР

Рад Лепосаве Милошевић

Сад је испред нас капија кроз коју није дозвољен улаз. А кад смо ушли: са десне стране је пре десетак година започета и никад завршена зграда…Са леве стране је нов завршен објекат у коме су монахиње од скоро…У врелу су шипке на које је била постављена спомен плоча а Спасојев споменик крајпуташ је премештен и удаљен од врела и другог споменока.

Црква посвећена Благовештењу

Тужна сам до неба…Сликала сам оно што је остало. И нисам оно што је додато. А можда је требало.

Овако је било

Ово је простор мог детињства а има много сличних примера…Не знам зашто сам се надала да је овде друкчије?

Светлана Милосављевић

Advertisements
Категорије:Извештај са акције
  1. Нема коментара.
  1. No trackbacks yet.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: