У недељу, 16. октобра, планинари ПЕК „ГОРА“ са ученицима и наставницима VII2 разреда О.Ш. „Станислав Сремчевић“ у оквиру реализације пројекта „Очување извора питке воде на подручју Жежеља и Бешњаје“ чији је покровитељ град Крагујевац, учествоваће у акцији истраживања извора на подручју Жежеља.

Учесници ове акције ће се окупити у 8:45 испред О.Ш. „Станислав Сремћевић“ одакле ће се превести изнајмљеним аутобусом до Ждраљице, и кренути на акцију истраживања извора. За ову прилику планирано је да се прође увалом Дубоког потока, који се са Жежеља спушта до Ждраљице у којој има пуно уређених извора, од којих се неки и данас користе у домаћинствима у Ждраљици, или за захватање воде путника намерника. Даље би се прошло гребеном Жежеља ка шуми Бељичар у чијим буковим шумама има веома интересантних извора питке воде. У повратку би се прошло јужним падинама Жежеља и посетило неколико извора који су углавном уређени за коришћење у домаћинствима, а један од извора је у лепој ували са буковом шумом.

Кружним путем би се стигло и до порушеног дома на Жежељу, а онда би се северозападним гребеном спустили до полазне тачке у Ждраљици, до пута који води за Сабанту.

Ученици ће тог дана имати прилику да изворе налазе помоћу ГПС уређаја у који је учитана калибрисана топографска карта и убачене позиције извора. За сваки пронађени извор ученици ће бележити основне податке који ће се касније обрадити и објединити у заједнички извештај о изворима, њиховом стању, начину коришћења, могућим загађивачима. Ученици ће бити у прилици да се прошетају природом и да на лицу места уоче многе интересантне ствари који се тичу извора, као и природе уопште. Поред извора ученици ће видети и многе природне знаменитости Жежеља, као што је водопад Бук на Дубоком потоку који, са својом висином од 15 метара,  важи за највиши водопад у Шумадији, као и вертикалне слојеве стена које су велика реткост у природи. Са врхова Жежеља се пружају лепи видици ка Крагујевцу и околини, па ће ученици имати прилике да се упознају са ширим окружењем града, посебно ако буде добра видљивост.

Повратак са ове акције је планиран за 14 часова.

Учесници ове акције треба да се обуку слојевито, у складу са временским приликама које се предвиђају за недељу. Од обуће је пожељно да имају робусну обућу која је водонепропусна и топла, због могућег блата на стази. Сви би требали да понесу мањи ранац у који ће ставити храну и воду за овај излет, као и резервну одећу или вишак одеће који скину ако је топло. За седење за време одмора може да послужи и јача кеса у којој је комад одеће као заштита од хладноће.

Храну и сокове за ужину ће обезбедити ПЕК „ГОРА“, као и обрасце за бележење података о изворима. Пожељно је да ученици понесу фотоапарате ако их поседују а све фотографије ће бити обједињене и изабране најбоље за фото изложбу на крају пројекта.