У суботу и недељу, 17. и 18. септембра, планирана је акција истраживања извора на подручју Бешњаје и Жежеља. Ова акција је планирана као део нашег пројекта „Очување извора питке воде на подручју Жежеља и Бешњаје“ који је финансиран од стране Градског већа града Крагујевца, у оквиру пројеката удружења у области заштите животне средине и одрживог развоја.

За суботу, 17. септембра, је планирано да се окупимо на такси станици испред надвожњака у улици Јована Ристића у 7:00 и да се такси возилима или приватним возилима превеземо до воденице у Букоровцу, одакле ће нам бити полазиште за истраживање. За тај дан је планирано да се обиђу извори на централном делу Бешњаје, полазећи од засеока Дренак, па главним гребеном Бешњаје до Ракљате косе, а затим у повратку прелазак на страну Лисиног лаза са спуштањем низ Врлетницу до извора Топлик, где ћемо завршити ово истраживање. Тог дана би требало да обиђемо око 15 извора који су означени на топографским катрама. Ово је прилично амбициозан план имајући у виду да ћемо прећи на терену око 20 км и потрошити додатних 3.5 сата на прикупљање и бележење података о сваком извору (рачунајући по 15 минута за сваки извор).

За недељу, 18. септембра,  је планирано да се истраже извори на подручју Жежеља. Пријављени за ову акцију треба да се окупе код кафане „Медна“ у Ждраљици до 8:00, одакле крећемо у истраживање извора. Проћи ћемо све изворе који су у близини наше „Крагујевачке планинарске стазе Жежељ-Бешњаја“ све до реке Осанице и села Букоровац. Тог дана би требало да обиђемо око 20 извора који су означени на топографским картама. Проћи ћемо око 15 км и додатно утрошити око 3 сата на прикупљање и бележење података о изворима.

Пријављени за ове две акције нека рачунају на целодневну активност на истраживању и прикупљању података на терену са кретањем ван уобичајених стаза.

Сви који желе да учествују у овим акцијама, нека се обавезно јаве Дејану Милошевићу на тел: 064 / 241-541-2, да би се испланирао начин превоза и исхране тог дана.