Тарa – 27.08.2011.


На пут смо кренули аутобусом испред крста у центру града (традиционално место окупљања Крагујевчана) тачно у пет сати и пет минута, доброг расположења са доста добрим и позитивним вибрацијма свих планинара.

Право разбуђивање уз јутарњу кафу за добро расположење имали смо у ресторану „Баја“ у непосредној близини Пожеге на путу за Ужице. Располежене планинаре дочекало је сунцем обасјано „Меморијално спомен обележје“ на Кадињачи, које је подигнуто у част и славу хероја Радничког  батаљона из Ужица. Ту остајемо неких пола сата. Стекао сам утисак да су планинари  стварно били  задовољни посетом овом месту јер су имали  прилику да направе доста добрих снимака за успомену и уједно уживају у простору погледа које им пружа врх Кадињаче.

Споменик на Кадињачи

Даље преко Бајине Баште, где се краће задржавамо због набавке – допуне недостајуће хране појединим планинарима, стижемо до основне школе у центру МЗ села Рача, где је и почетак-старт данашње акције. Ту нас аутобус оставља и даље продужава за Калуђерске Баре тачније до хотела ”Оморика” где  је  завршетак акције, ту нас чека за повратак у Крагујевац.

Ми  планинари после краће припреме за пут у десет сати и двадесет  минута  крећемо према манастиру  Рача. У порти уз манастир одлажемо планинарску опрему, ту чинимо посету манастиру и музеј тзв. манастирска ризница.

У стварно лепо уређеној сунцем обасјаној порти манастира направљени су многи лепи снимци за незаборав на апаратима  наших планинара.

Манастир Рача

Пут односно шетна стаза од манастира ка водопаду – врелу у Лађевцима води нас уз лепо уређену реку Рача. Негде у непосредној близини водопада имамо краћи одмор за доручак, амбијент стварно леп. Сви планинари данашње акције сложили су се да је шетна стаза од манастира Рача ка Лађевцима добро сређена, чиста, уредна и добро обележена планинарским  знацима.

Утисци са врела и водопада у Лађевцима су изваредни истичу сви до једног планинара, а да је и тако било говори њихова жеља да што дуже и више времена остану на самом изворишту да би уживали, како сами кажу, у лепоти што им овде природа пружа.

Врело Лађевци

По завршетку ужитка и сликања за сећање на врелу Лађевци пут нас води кроз букову шуму, која прави хладовину која омогућава да путовање буде угодно, и тако дођосмо на скит односно порушене темеље остатка цркве св. Георгија, кажу да је у тој цркви била преписивачка школа, у ствари то је била предходница манастиру у Рачи.

Након краћег разгледања скита крећемо на пут ка Манастирским становима и цркви Српских светаца на Калуђерским Барама, одакле почињу и први озбиљнији успони. Прва етапа пута ка Калуђерским Барама је била кроз итересантну букову шуму, где у једном тренутку угледасмо велику столетну букву која је са својом једном дебелом граном која је урасла у земљу формирала праву (четвороугаону) капију, која личи на капије које праве овдашњи мештани.

Капија од стабла букве

Такорећи цела данашња стаза од врела Лађевци па до манастирских станова  на Калуђерским Барама била је кроз букову шуму, која нам је омогућила да својом хладовином  што лакше савладамо благе а понегде и мало теже етапе пута. Био је прави ужитак за поглед са видиковца Црњесково, поглед невероватан треба га само доживети.

Стаза кроз шуму

Негде око пола два смо већ били у дворшту манастирских станова, где је следио одмор уз ручак и окрепљење и умивање са хладном планинском водом.

Стаза коју смо данас савладали до хотела ,,Оморика” је водила поред једног дивног језерца Јаревац, где смо направили доста појединачних и пар групних слика са заставом нашег друштва ПЕК ,,Гора” за сећање, даље стаза преко места Чучковина је била интересантна што је имала добар просторни видиковац и ишла је преко пашњака и ливада и поред Хајдучке чесме која је смештена у боровој шуми стижемо до хотела где је и био циљ данашње акције. У хотелу ,,Оморика” се задржавамо неких сат времена да би се уз одговарајуће напитке освежили и одморили за повратак у Крагујевац.

На врху

Заједничка слика

Пут за Крагујевац са Калуђерских Бара нас је водио преко места Кремана, где смо посетили Етно кућу или Спомен кућу или Дом пророка Тарабића која се налази поред пута за Кремна. Ту нас је чекао г-дин Драган Пјевић (иначе власник ове куће) где нам је одржао једну краћу трибину о пророцима Тарабића, а уједно се имало шта и видети, као нпр. краљ у бурету, то је уствари био истинит дгађај како је краљ превезен у бурету а да га тадашња гранична полиција није открила итд…..

Браћа Тарабићи

Око пола седам седамо у аутобус испред Дома пророка Тарабића и стижемо  у град Крагујевац око пола једанаест (увече), на моју радост лично мислим  да је акција успела а и уз констатацију самих актера данашњег планинарења да су задовољни проведеним даном на планини Тари.

Зарија Бошковић

Advertisements
Категорије:Извештај са акције
  1. Нема коментара.
  1. No trackbacks yet.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: