U nedelju, 14. avgusta, planiran je izlet u predele istočne Srbije u okolini Negotina, gde se planira obilazak prerasti u kanjonu reke Vratne, vodopada na Mokranjskim stenama i pivnicama u selu Rogljevo i Rajac.

Učesnici ove akcije treba da budu ispred Krsta u centru grada u 4:45, a na put bi se krenulo najkasnije u 5:00. Do odredišta putujemo starim putem za Jagodinu, Ćupriju i Paraćin, a onda krećemo prema Zaječaru i dalje na sever prema Negotinu, sa usputnim kratkim odmorom u restoranu “Balašević” ispod Rtnja.

Ispred Negotina skrećemo ka selu Jabukovac i vozimo se do manastira Vratna, koji je na samom ulazu u kanjon. Tu bi trebalo da stignemo do 10 sati. U neposrednoj blizini manastira, na ulasku u kanjon posećujemo dve prerasti, a zatim idemo kanjonom oko 3 km ili 1.5 sati pešačenja do treće najveće prerasti. Vraćamo se istim putem niz kanjon do polazne tačke. Ovaj deo akcije bi trajao oko 4 sata. Oko 14 sati autobusom se vraćamo putem do Negotina. Zavisno od vremena provedenog u kanjonu Vratne, procenićemo da li ima vremena da se poseti neka od znamenitosti u Negotinu (muzej Hajduk Veljka, spomenik Hajduk Veljka, kuća Stevana Mokranjca, muzej Krajine).

Iz Negotina idemo ka selu Mokranje, u čijoj blizini se nalaze Mokranjske stene i vodopad koji na stenama pravi Sikolska reka.

Posle obilaska vodopada, put nastavljamo prvo do sela Rogljeva, a zatim i do Rajca, gde obilazimo stare pivnice. U pivnicama bi se zadržali do 18 sati, kada bi krenuli za Kragujevac. U Kragujevac bi trebali da stignemo do 23:00, sa usputnim odmorom u restoranu “Balašević”.

Tog dana bi autobusom prešli oko 510 km, za šta će nam trebati dosta vremena, pa je potrebno da svi učesnici poštuju dogovore oko vremena polaska i zadržavanja na terenu, kako bi uspešno realizovali akciju i stigli da obiđemo sve planirane destinacije.

Kanjon reke Vratne je obeležen planinarskim oznakama i samo na jednom mestu je staza nešto teža za prolazak, jer se ide ukoso po steni, ali je na ostalim mestima prohodno, pogotovo u ovo doba godine kada ima manje vode u kanjonu. Prolazak kanjona zahteva nešto veću pažnju i više vremena nego po uobičajenim planinskim terenima zbog same konfiguracije terena gde ima dosta kamenja, oborenih stabala i gde se prelazi voda po kamenju. Za prolazak kanjona u jednom pravcu trebaće nam 1.5 do 2 sata iako je je staza oko 3 km.

Za ovu akciju je potrebno imati dobru planinarsku obuću, koja štiti noge od povreda i vlage, a u zavisnosti od vremenskih uslova i odgovarajuću odeću, kao i obaveznu zaštitu od kiše. U slučaju kiše i vlažnog vremena, procenili bi na licu mesta mogućnost bezbednog prolaska kanjona do prve prerasti i u skladu sa tim doneli odluku o daljem toku akcije.

Prijavite se na vreme za ovu akciju organizatoru akcije Vesni Milošević 064 / 445-80-32, kako bi na vreme mogli da obezbedimo odgovarajući prevoz. Cena prevoza bi bila oko 1000 dinara.

Članovi PEK “GORA” i članovi drugih planinarskih klubova i društava treba da imaju overenu člansku knjižicu za tekuću godinu, a novi članovi obavezno moraju da dođu na jedan od sastanaka kluba pre početka akcije, radi dogovora i detaljnih informacija.