У суботу, 11. јуна, шесторо планинара ПЕК „ГОРА“ је учествовало на традиционалној акцији „Пролећни дани планинара на Малинику“, коју је организовало планинарско друштво „Дубашница“ из Злота.

По речима организатора, на стази је било око 200 учесика. Дан је био лагано облачан и сви смо се бојали евентуалне кише. Срећом, све је добро прошло, осим јаког ветра на гребену Малиника, који нас је скоро носио. По напуштанју села, стаза је углавном водила шумским путем, тако да није било неких видика све до доласка на Ковеј. Ту је већ било лепих пропланака, а као највећа награда планинарима, изашли смо на стене Лазаревог кањона и са видиковца уживали у призорима на стрме литице кањона.

Следио је успон ка гребену Малиника, одакле смо опет били награђени лепотом погледа на распуклину коју су усекле околне речице и направиле овај импозантни кањон. Стене литица кањона су се беласале у зеленилу шума Малиника и Дубашнице и уживање у овом погледу није успео да нам поквари ни јак ветар који нас је носио по гребену Малиника.

Следе још два лепа видиковца са гребена Малиника ка Лазаревом кањону, а онда стижемо и до лепог извора у самом подножју Великог Малиника. После краће паузе, пењемо и врх Великог Малиника који је обрастао шумом, али се са врха, на малој заравни назире и врх Малог Малиника.

Следи спуштање гребеном Малиника ка Злоту. Опет лепи погледи на пределе ка Злоту и на самом улазу у село сачекује нас горостасни храст, чију старост процењују на 400 година. Треба бити испод његових грана да се осети сва његова величина и снага. Са десне стране нам остаје интересантно брдо са стеновитим врхом Крше Сатујуј.

Уморне и задовољне планинаре дочекују домаћини и служе нас традиционалним пасуљем. Музика свира коло и весели планинари, као да нису до сада пешачили по каменитом Малинику, играју без имало трага од умора.

Ми и Јагодинци користимо прилику да посетимо Лазареву пећину и да уживамо у још једној од небројено лепота овог краја.

Погледајте и фотографије на НАШОЈ ГАЛЕРИЈИ.

Дејан Милошевић