У недељу, 20. марта 2011., планирана је акција у Овчарко-Кабларској клисури где ћемо се пети уз стену осигураном стазом – виа ферата.

Стазу виа ферата су поставили планинари Клуба Екстремних Спортова „Armadillo“ из Чачка и представља вештачки приступ пећини Турчиновац помоћу осигураних мердевина. Стаза се налази на око 560 метара надморске висине, на литици централне стене на Каблару. Наши домаћини, инструктори KES „Armadillo“ пружиће нам пуну услугу на овој стази. Сваки учесник ће добити комплет опреме, који се састоји од пењачког појаса, сигурносног комплета ужета и шлема. Пре успона, сваки учесник ће проћи краћу обуку о коришћењу опреме и техници пењања виа ферата. Све време пењања уз нас ће бити инструктори и надзирати наше напредовање уз стену. Инструктори КЕS „Armadillo“ тврде да за овај успон није потребно никакво планинарско предзнање нити познавање алпинистичких техника и да ову стазу могу сигурно проћи и потпуни почетници. Цена овог успона са припадајућом опремом и кратким курсом је 600 динара по учеснику.

Наши домаћини ће обезбедити по једног инструктора на петоро учесника и тврде да ће се овај успон извести за 3-4 сата за групу од 15 учесника. Пошто ће остати доста слободног времена, искористићемо га за успон на врх Каблара, одакле ћемо са видиковца уживати у погледу на меандре Западне мораве, која се на овом месту дубоко усекла у клисуру. У повратку са Каблара можемо обићи неки од успутних манастира, а могуће је до повратка кући искористити купање у термалној води затвореног базена у Овчар бањи. До скоро је цена купања у базену била 300 динара.

Биће ово луда комбинација дизања адреналина и хедонизма. Пријавите се на време за ову акцију на састанцима клуба, средом од 19 часова у ОШ „Станислав Сремчевић“. Задњи рок за пријаву је 16 март. Организатор и вођа акције је Бошко Михаиловић ( 064 / 03-88-457 ).

KES „Armadillo“ ћете наћи на фејсбуку и ту можете сазнати више о њиховом раду. Ево и пар сличица из њиховог албума о виа ферати: