Планинарско-еколошки клуб „ГОРА“ Крагујевац организује поход на Овчар (985 м) и Каблар (885 м) дана 06.02.2011.године.

Планиран је полазак из Крагујевца (од Крста у центру града) у 07.00 часова организованим превозом до Овчар Бање. Долазак у Овчар Бању је у 08.30 часова.

Полазак на успон је у 09.00 часова.

Планинари имају сопствени избор похода – једна група пење Овчар (водич Слободан Стојановић) и друга група пење Каблар (водич Дејан Милошевић).

План кретања на Овчар:

Овчар Бања (ресторан у центру поред бензинске пумпе)- чесма у подножју-манастир Преображење-манастир Сретење-врх Овчара. Повратак са Овчара од врха до манастира Сретење – манастир Свете Тројице- аутокамп Овчар Бања – прелазак реке Мораве преко висећег моста-ресторан у центру Овчар Бање.

Дужина стазе је око 8 км, укупна висинска разлика је 706 м. Стаза је средње тешка.

План кретања на Каблар:

Овчар Бања (ресторан у центру поред бензинске пумпе)-стара железничка станица-западна страна Каблара – врх Каблара. Повратак са Каблара источном страном до планинарског дома ПД „Кблар“ – манастир Никоље – ресторан у центру Овчар Бање.

Дужина стазе је око 8 км, укупна висинска разлика је 609 м. Стаза је средње тешка.

Силазак планинара у Овчар Бању планиран је око 14.30 часова.

Време од 14.30 до 18.00 часова планирано је за слободне активности у Овчар Бањи (шетња, дружење, купање у базену Овчар Бање и друго).

Планинарима препоручујемо да понесу поред планинарске опреме за зимске услове и купаће костиме, пешкире и да не пропусте прилику за пливање у топлој води базена Овчар Бања.

У оквиру акције планирана је посета манастирима на стази кретања – Преображење (1940.год.), Стетење (14. век), Свете Тројице (15. век), Никоље (15 век), Благовештење (17. век) и осталима по слободном избору.

Повратак за Крагујевац у 18.00 часова. Постоји могућност промене термина повратка у случају да не ради базен или да већина учесника предложи неки други термин.

Пријаве за акцију најкасније на састанку ПЕК „ГОРА“ 02.02.2011. године у 19.00 часова када се уплаћују аконтације за превоз у износу од 300 динара. Максимална очекивана цена превоза је до 500 динара, а што зависи од пријављеног броја учесника. Сви пријављени учесници ове акције обавезни су доћи на састанак ПЕК „ГОРА“ 02.02.2011.године.