У суботу, 15. јануара, планирамо учешће на традиционалном Божићном успону на Ртањ, који се одржава 27. пут.

Окупљање учесника у 6.15 код Крста у центру Крагујевца, а крећемо аутобусом тачно у 6:30, како би испоштовали сатницу организатора ове акције. Код мотела „Балашевић“ на путу Параћин-Зајечар треба да будемо до 8:30, где се пријављујемо за учешће и присуствујемо свечаном отварању акције. У 8:45 аутобус нас вози до сепарације Мирово, одакле се планира успон северном страном Ртња. Они који буду желели да пењу са јужне стране настављају даље аутобусом до насеља Ртањ, одакле је планиран успон јужном страном Ртња.

9:00 – полазак на успон северном страном, 10:00 – полазак на успон јужном страном Ртња. Планирано је да обе групе буду на врху Ртња између 13 и 14 часова,  одакле се  обе групе враћају јужном страном ка насељу Ртањ, где треба да стигну до 16 или 17 часова, када ће организатор поделити бесплатни ручак за све пријављене планинаре. Повратак за Крагујевац је предвиђен у 18 часова, ако не буде било проблема на стази.

Превоз ће бити заједнички са планинарима ПД „Жежељ“. Њих је за сада 30 пријављених, а из ПЕК „ГОРА“ је пријављено 13 учесника, тако да тренутно има још 7 слободних места. Цена превоза ће бито око 500 динара, у зависности од броја пријављених учесника. У среду на састанку сви пријављени треба да уплате 500 динара аконтације.

За све пријављене учеснике је обавезна зимска опрема и батеријске лампе, јер се силазак често изводи по мраку због велике гужве на стази. Организатор акције Бошко Михаиловић има право да определи смер успона за пријављене учеснике ПЕК „ГОРА“, као и да не дозволи успон учесницима који нису кондиционо спремни или одговарајуће опремљени за ову захтевну високогорску акцију.

Са собом обавезно понети планинарску књижицу, оверену здравствену књижицу, као и учесничку књижицу са претходних успона на Ртањ, ако је неко већ учествовао ранијих година на овој акцији.

Детаљан план ове акције погледајте на сајту организатора: http://www.soko-banja.org/index.php?option=com_content&task=view&id=1316&Itemid=1