Почетак > Екологија, Извештај са акције > Са предавања о гљивама двојницима

Са предавања о гљивама двојницима


У среду, 22. децембра, пред око тридесетак окупљених планинара и љубитеља природе и гљива, одржано је најављено предавање о гљивама двојницима наших шума. Предавање је одржао Ненад Милосављевић испред Гљиварског Друштва „Шумадија“.

Користећи савремена средства за презентацију уз одлично припремљени видео материјал са упечатљивим фотографијама и сажетим текстом, присутни су имали прилику да стекну нова знања о могућности замене јестивих гљива нејестивима или, што је опасније, отровним гљивама, од којих су неке веома честе у нашим крајевима. Приказане су гљиве које се најчешће беру у нашим крајевима и њихови отровни двојници и истакнуте главне макроскопске разлике које су лако уочљиве голим оком и пажљивим посматрањем. Истакнуто је посебно да се никако не беру младе, још неразвијене гљиве, јер се најчешће грешке праве управо у таквим ситуацијама.  Да би се предупредиле многе забуне у вези са брењем гљива, потребно  је пажљиво проучавати доступну литературу о гљивама, а нарочито је добро консултовати се са стручњацима који добро познају гљиве и који на практичним примерима могу да укажу на све значајне карактеристике појединих врста гљива.

Гљивари у Гљиварском Друштву „Шумадија“  су врхунски стручњаци који се проучавањем гљива баве дуги низ година и имају велико искуство у детерминацији гљива на терену. Пошто је практично искуство најбоље, предложено је да се организују заједничке акције у истраживању гљива, где би се у природи, на лицу места, учило о врстама гљива, начину како се оне беру и чувају, као и о могућностима замене са отровним гљивама.

Пошто наш вечерашњи предавач има богато знање о исхрани у природи и преживљавању у природи, договорено је да се организују предавања и на ове теме, што ће, верујемо, привући велики број заинтересованих планинара и љубитеља природе.

Advertisements
  1. Jeлена Вуковић
    25. децембра 2010. у 05:14

    Дивно, треба обновити предаванје више пута.

  1. No trackbacks yet.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: