Почетак > Екологија, Најава акције > Уређење извора на Бешњаји

Уређење извора на Бешњаји


На састанку, који је одржала група за реализацију пројекта уређења Крагујевачке планинарске стазе Ждраљица-Жежељ-Бешњаја, договорене су активности које теба спровести до краја августа. Као најважнија активност истакнуто је уређење извора-чесми на Бешњаји, која треба да се изведе у недељу, 29. августа. Такође је планирано гостовање на локалним телевизијама ради промоције активности на реализацији пројекта. У међувремену треба са овлашћеним институцијама извршити испитивање узорака воде са оба извора, да би се утврдила њихова исправност за људску употребу и у складу са тим крај извора поставили одређени натписи.

За радове у недељу, 29. августа, треба формирати бар две групе које ће радити свака на једном извору. Ако буде довољан број заинтересованих за рад, може се формирати и трећа група која би трасирала, очистила и маркирала приступну стазу до извора „испод Врхова“. Планиран је целодневни боравак на Бешњаји, да би се што више одрадило око водопада и стазе, тако да ће бити обезбеђена храна и пиће за све који буду учествовали у радовима. Потребно је да свако понесе по неку алатку од куће за земљане радове и чишћење растиња, као и заштитне рукавице.

Сви који желе да учествују у радовима на уређењу извора, треба да дођу на састанак у среду, 25. августа, да би формирали екипе и договорили се о пословима које треба одрадити. Они који не могу да дођу на састанак нека се пријаве код Милошевић Дејана 064 / 241-541-2.

Покушаћу да кроз фотографије илуструјем како изгледа терен поред оба извора, као и предлоге шта треба урадити, а све посетиоце блога молим да кроз коментаре дају своја мишљења и предлоге.

Извор "Ђурина чесма" испод Лисиног лаза. Потребно је очистити корито испред чесме, као и уредити канал за одвод воде из корита.

Саму чесму треба подзидати околним камењем са бочних страна, да би се спречило упадање земље у корито. За то могу одлично да послуже два велика камена који су видљиви поред чесме. Такође се додатно камење може наћи испод стене која се налази у непосредној близини чесме.

Посетиоци овог лепог предела остављају за собом смеће, па је потребно прикупити сво смеће у околини чесме, као и поставити пригодне табле са натписима који ће сугерисати излетницима да смеће прикупе и однесу са собом до најближег контејнера.

Постојећи сто са клупама је солидно израђен и у добром је стању, тако да их нећемо мењати. Мислим да не треба правити додатне клупе и столове, већ излетницима омогућити да се у природи понашају природно и да користе оно што им је доступно: земља, камен, дрво.

Поред извора већ одавно стоји формирано ватриште за роштиљ и "нешто на ражњу". Ложење ватре у шуми је веома рискантно и може да доведе до катастрофалних пожара, а онда од ове лепоте неће остати ништа. Консултоваћемо људе из "Србијашуме" шта да урaдимо поводом овог ватришта, пошто они газдују шумом. Нисам сигуран да ће уклањање овог ватришта спречити излетнике да и даље ложе ватру на овом месту. Једна табла са натписом о опасностима и штетностима које ватра може да проузрокује биће сигурно постављена.

Ево нас на чесми-извору "испод Вр'ови", коју смо нашли тек када су нас до ње довели Моша и Борота

Леп објекат, који је давно направљен, али је у веома лошем стању и потпуно зарастао у коров. Природа ради свој посао и ако се нешто не одржава, она све доводи у стање какво њој одговара.

Прилаз до чесме је потпуно зарастао и треба доста рада да се све доведе у пристојан изглед, а да се не наруши аутентичност природе

Камени зид чесме је доста оштећен, тако да ће за његово реновирање требати доста знања и умешности

Четвртасти отвори у зиду су или украс или можда место за чашу, јер су се испод њих налазиле цеви за воду, које су у међувремену пропале

Корито у које се сливала вода из цеви је скоро уништено и нема никакву функцију

Ово је једина цев из које тече хладна изворска вода за коју Борота тврди да је најбоља на Бешњаји

Прилазни пут до чесме прелази преко поточића са изворишног дела чесме и веома је тешко проходан. Дрвосече су преко њега постављали трупце да би могли да прођу. Са приступног пута чесма је скоро невидљива у растињу. Биће овде пуно посла. Такође треба одредити погодно место за постављање стола и клупа.

Сада ти трупци спречавају отицање воде кроз поточић и стварају велику каљаву бару која веома ружно изгледа. Ако би ово у будућности била само пешачка стаза, можда је добро преко поточића поставити дрвени мост, а поточић прочистити да вода неометано отиче.

Поточић низводно сасвим пристојно изгледа, а такав би требао да буде и узводно од чесме.

Испод објекта шумског газдинства, у прелепој буковој шуми, налази се уређена каптажа са пумпом и извор испод ње. Воду са ове каптаже користе шумари и радници са метеоролошке станице, али само као техничку воду - не усуђују се да је пију.

Испод каптаже је Хајдучки извор или Хајдучица, који је у веома лошем стању, а оно мало воде која тече из цеви је веома сумњивог квалитета. Извор би могли да уредимо, а исправност воде да потврдимо у надлежној институцији.

У самом кориту Осанице, испод Врлетнице, појављује се велики број извора са водом, за коју мештани тврде да се зими пуши од топлоте и да никада не леди. Зато су те изворе назвали Топлик. Веома је интересантно видети како вода избија поред самог корита реке, па и у кориту реке. Од овог места Осаница никад не пресушује.

Вода из Топлика спроведена је до чесме у дворишту оближње куће и доступна је свима на коришћење. Вода тече непрестано.

Advertisements
  1. rade d.
    20. августа 2010. у 23:12

    Dejane, lepo si izneo zakljucke sa sastanka Upravnog odbora kluba iz kojih se vide obaveze odnosno zadaci za 29.08.2010.god.Nadam se da ce vecina planinara iz naseg kluba doci na ovu najznacajniju ekolosku akciju za nas klub u 2010.godini i da cemo se lepo druziti na Besnjaji.Ako se ima u vidu da je Skupstina grada Kragujevca podrzala ovu akciju i finansijski utoliko je i nasa odgovornost kao kluba veca i mislim da treba ovaj zadatak da izvrsimo najbolje sto znamo i umemo.

  1. No trackbacks yet.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: