Почетак > Вести, Екологија > Ekološka alternativa klima uređajima – evaporativni kuleri

Ekološka alternativa klima uređajima – evaporativni kuleri


Kada je napolju već peti dan za redom 40 stepeni i kada je u vašem domu, kancelariji, proizvodnji postalo toliko toplo da ste potpuno izgubili koncentraciju i produktivnost i postali razdražljivi, ma koliko zagrižen ekolog bili uključićete vaš erkondišn, makar na sat, da malo dođete sebi.Klasični klima sistemi, čije spoljašnje jedinice vidite gotovo na svakoj kući, doneće vam, na kratko, prijatno osveženje. Ipak, posle kratko vremena osetićete kako je vazduh u prostoriji postao prilično zagušljiv i suv, počeće da vas boli glava, počećete da kijate i na kraju kada izađete napolje doživećete pravi temperaturni šok. Pored toga što je naškodila vam, klima je potrošila i previše elekrtične energije, zagrejala dodatno vazduh spolja i za svoj rad koristila freonske refridžirante koji su ionako već napravili nepopravljivu štetu ozonskom omotaču.

I iz leta u leto tako jer mislite da ne postoji drugo rešenje.

Pre više od dve hiljade godina Egipćani, su imali mnogo prijatnije i apsolutno ekološko rešenje za problem letnjih vrućina. Oni su kačili mokre krpe na prozore i vrata i pustali sunce da ih ohladi. Nisu znali šta je u osnovi ovih primitivnih klima, ali su svakako bez struje i štetnih hemikalija sebi rashlađivali vrele dane.

Evaporativno hlađenje je gotovo univerzalan princip u prirodi.  Na ovaj način hladi se ljudsko telo, hlade se biljke i životinje. Zbog evaporativnog hlađenja osećate prijatnu svežinu pored vodenih površina u vrelim danima. Rečima nauke formulisano to je adijabatski proces na konstantnoj entalpiji i razmena toplotne energije između vode i vazduha. Naime, energija vazduha može se podeliti na dva dela: senzitivnu toplotu, toplotu koju mi osećamo i merimo uređajima, i latentnu toplotu, toplotu koja je potrebna vodi da ispari. Kada vetar vreo vazduh nanese preko mokre površine, egipatske krpe ili površine jezera, latentna toplota toplog vazduha troši se na isparavanje vode a senzitivna toplota vazduha se smanjuje za 10 do 15 stepeni.

Princip evaporativnog hlađenja su odavno primetili inžinjeri i konstruisali visoko efikasan izmenjivač toplote koji će kanalisati razmenu toplote energije. Pre više od 50 godina švedska kompanija Munters patentirala je evaporativni pad, napravljen od impregnirane celuloze, koja je proces evaporativnog hlađenja učinila visoko efikasnim. Na elegantan način pronađeno je rešenje za letnje vrućine – uređaj koji kao glavni energent koristi vodu, a potrošnja električne energije jednaka je radu tri sijalice od 100W.

U čemu je tolika razlika između evaporativnih kulera i klasičnih klima uređaja? Freonske klime imaju kompresorske sisteme koji moraju da utroše veliku količinu električne energije da bi zamrzli gas. Vazduh se propušta preko zamrznutog gasa i preuzimajući deo hladnoće od njega rashlađuje. Da bi se postigli pravi efekat sa klasičnim klima uređajem vrata i prozore morate zatvoriti i klima će isti već ohlađeni vazduh svakim prolaskom preko zaleđenog gasa dodatno hladiti. Zvuči štedljivo ALI da biste uživali u konforu rashlađenja morate da žrtvujete svež vazduh i morate da obustavite sve aktivnosti u prostoru koji hladite, dakle, nema cigareta, kuvanja i preterane fizičke aktivnosti. Takođe, postoji i drugi deo priče koji ne vidite ali indirektno osetite. Pokazano je da se radom klasičnih klima uređaja koncentracija katjona u vazduhu stalno povećava i da zato ako provedete neko vreme u prostoriji sa klimom počinjete da osećate „ bolesti erkondišna“ – glavobolju, vrtoglavicu, mučninu i nevoljnost. Za rešenje tog dela problema možete kupiti dodatni jonizator vazduha, bar da vas manje boli glava.

I na sve to dolazi vam inspekcija da vas upozori da vaša klima curi na glave prolaznika, a vi nemate načina da je pomerite jer je fiksirana na zid, majstor vas potseća da morate da platite čišćenje i menjanje filtera, a od računa za struju ste se zamalo onesvestili.

Evaporativne klime nemaju kompresorske sisteme i ne koriste freonske gasove. Struja se troši jedino za pokretanje snažnog ventilatora sa laganim motorom i pumpe za vodu. Evaporativni kuleri ne moraju da troše energiju na zamrzavanje vode, njihov jedini zadatak je da obezbede recirkulaciju vode kroz evaporativni pad i uvlače svež, vruć vazduh kroz njega i na taj način kanališu prirodan proces razmene energije. Takođe, da bi ovi uređaji radili vrata i prozori moraju da budu otvoreni jer uređaj bukvalno „radi“ na spoljašnji vruć vazduh. Evaporativni kuleri su obično napravljeni tako da imaju velike kapacite kako bi svakih nekoliko minuta promenili kompletan vazduh u hlađenom prostoru. Takođe, u evaporativne kulere za hlađenje stambenih i komercijalnih prostora se sve češće ugrađuju jonizatori vazduha, pa tako dobijate proizvod „dva u jedan“ i uz prirodno hlađenje dobijate i poboljšanje kvaliteta vazduha negativnim jonima. Najkvalitetniji uređaji imaju veliki kapacitet oslobađanja anjona, dva miliona anjona u sekundi, i pokazano je da kombinovani efekat evaporativnog hlađenja i jonizacije vazduha daje vazduhu kvalitet jednak onom u šumi pored izvora vode. Negativni joni – anjoni, koje oslobađa jonizator vazduha, sami po sebi imaju izuzetno dobar uticaj na zdravlje ljudi, povoljšavaju absorbciju kiseonika od strane ljudskog tela i kardio-vaskularne funkcije. Pored toga anjoni sprečavaju zadržavanje prašine u vazduhu i rast i razvoj bakterija.

I kada vaš evaporativni kuler možete zapaliti cigaru, ako baš morate, pripremajte omiljenu hranu, jer ništa od mirisa se neće zadržavati u prostoru.

A sve to ste obezbedili samom kupovinom uređaja, jer nije vam potreban majstor za instalaciju uređaja, dovoljno je da ga uključite u struju i sipate vodu u integrisani rezervoar, nemate problem sa inspekcijom jer voda iz njega ne curi, ne brinete o troškovima održavanje jer znate da na kraju sezone treba samo da odvrnete dva šrafa, isperete pad običnom vodom, osušite i sklopite, a kad dođe račun za struju prijatno se iznenadite i zapitate se što li ste tolike godine plaćali astronomske cifre.

Kada je tolika ušteda energije u domu, možete zamisliti kolika je ušteda u komercijalnim prostorima i industriji. Evaporativni kuleri su jedini uređaji koji sa jedan do pet kW električne energije mogu da ohlade industrijske hale. Oni mogu da usmere hlađenje na „vruće tačke“, mesta gde su koncentrisani procesi koji oslobađaju puno toplote. Nema gubitaka efekata hlađenja kada postoji potreba da se vrata i prozori stalno otvaraju. Radnici se neće ukočiti i prehladiti iako uređaji rade tik iznad njihovih glava. Ako skladištite povrće, voće, sirovine, drvo, nećete gubiti na svežini i kvalitetu. Ako imate restoran ili kuhinju, neće se osećati miris hrane. Ako držite kafić, dim se neće zadržavati u prostoriji i evaporativni kuler će savladati svakih dodatnih 100W koje osloboditi čovek koji sedi i 300W koje oslobode igrači. Može se koristiti tamo gde su najosetljivije kategorije – u bolnicama, obdaništima, školama, uzgajivačnicama pasa. Primenljivost je gotovo univerzalna.

I kada stignu letnje vrućine nemate konflikt sa sobom i svojim uverenjima jer imate ekološku bioklimu koja prija vama a ne šteti prirodi.

Mirka Đorđević

Advertisements
Категорије:Вести, Екологија
  1. Нема коментара.
  1. No trackbacks yet.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: