Данас смо се договорили да нас шумар Драго проведе по Бешњаји и да нам покаже изворе и чесме које треба да уредимо до октобарске акције на Крагујевачкој планинарској стази. Ујутро смо нас троје (Зага, Риле и ја – Дејан) били испред просторија „Србијашума“ и чекали смо да Драго заврши неке административне послове. Пошто се то мало отегло, одлучисмо да сами кренемо ка Бешњаји са намером да мало беремо купине и тамо сачекамо Драга. Међутим, када смо стигли и Букоровац, у долину Осанице, сетили смо се да потражимо чувени извор топле воде, за који смо чули да се налази негде у кориту Осанице, испод гребена Врлетнице. Ка Осаници смо се упутили од једне лепо уређене чесме испред сеоског дворишта поред пута.

Лепо уређена чесма са изворском водом

Једна љубазна бака нас је упутила како да дођемо до извора, а онда нам се у потрази придружио и један мештанин, који је са нама газио по Осаници.

Осаница у сенци дрвећа и Врлетнице

Ускоро смо поред самог корита реке видели како избијају млазеви воде, То је тај чувени извор Топлик, који никада не пресушује и који се зими не леди, јер има сталну температуру. Сада та вода није ништа топлија од воде у самој Осаници, али мештани кажу да се она зими пуши, а чувена воденица у Букоровцу из истог разлога ради читаве зиме без престанка, јер се вода не леди. Узводно од овог извора деси се да Осаница пресуши, али овај извор обезбеђује стални ток Осаници. Одмах испод тих извора наш водич нас уводи у двориште домаћина који је спровео ову изворску воду у своје двориште и омогућио да се многобројни крагујевчани слободно снабдевају овом веома питком водом.

Чесма у дворишту која је стално отворена и доступна за точење воде са Топлика

Кућа нашег домаћина је стара, али веома укусно уређена са пуно очуваних етно детаља.

Веома лепа сеоска кућа са очуваним етно детаљима
Поглед из дворишта
Брижљиво очувани детаљи на фасади

Са домаћином смо се договорили да ћемо воду наточити по повратку са Бешњаје. Поздрављамо се и крећемо ка Бешњаји. А онда се Риле сетио своје бивше колегинице Оље, која има кућу у близини воденице, па свратисмо на кафу. Оља је права уметничка душа: прави веома лепе аранжмане у плетеним корпицама које сама израђује.

Цветни аранжман у уникатној ручно израђеној плетеној корпици

Двориште је такође уређено са укусом са пуно природних материјала: камена и дрвета.

Камен прикупљен са многих дестинација као основа за цветни рај
Укусно уређен кутак дворишта

Време неумитно одмиче, па ускоро полазимо ка Бешњаји у истраживања извора. По доласку на Бешњају, Драго нас упућује на екипу која ради у метеоролошкој станици на Бешњаји, а они нас са џипом веома ефикасно проведоше до наших извора. Прво смо свратили до нама познате Ђурине чесме испод Лисиног лаза. Метеоролози су нам обећали да ће околину извора очистити од попадалог и сасушеног дрвећа и грања, а ми ћемо очистити извор и уредити бочне стране извора да не пада земља.

Извор Ђурина чесма у прелепој буковој шуми
Постојећи сто и клупе су сасвим солидни и нећемо их мењати
Али ћемо сигурно уредити и обезбедити ватриште, које је, нажалост, неизоставно на оваквим местима.

Следеће наше одредиште је „чесма испод врхова“ на изворишту Липовитог потока. Прошле године смо је сами тражили и дошли на 5 метара од ње и нисмо успели да је видимо од великог растиња. Једино смо видели велику бару која нас није ни мало асоцирала на постојање уређеног извора. Овог пута смо имали искусне познаваоце предела Бешњаје који су нас непогрешиво одвели до ове веома интересантне чесме. То је можда најстарија уређена чесма на Бешњаји, која је, на жалост, данас у веома јадном стању јер је зуб времена учинио своје.

Камени зид некада веома лепо уређене чесме.

Прошле године на овом месту није било шансе да уочимо камени зид чесме од великог растиња. И сада је чесма са ове позиције једва видљива.

Овде нас чека веома велики посао. Сама чесма је веома оштећена, а околина је потпуно зарасла. И овде очекујемо помоћ екипе са метеоролошке станице који ће уклонити оборено дрвеће у околини чесме.

Из једине преостале луле на чесми тече веома хладна и питка вода за коју шумари тврде да је најбоља на Бешњаји

У повратку свраћамо и до Хајдучког извора који се налази испод дома шумског газдинства у прелепој буковој шуми.

Каптажа Хајдучког извора која служи за обезбеђење техничке воде шумарима и метеоролозима.
Хајдучки извор са оскудном водом веома сумњивог квалитета
Прелепа Букова шума у околини Хајдучке чесме

Искористили смо прилику да фотографишемо и остатке некадашњег дечијег одмаралишта на Бешњаји, који је данас само једна руина. Сви прижељкујемо да се неко сети да реновира ово одмаралиште или да на истом месту изгради ново по савременим принципима еколошке градње.

Ружна слика нашег немара

Дом је на можда најлепшој позицији на Бешњаји, окружен непрегледном буковом шумом и засадима четинара око дома. Прави рај за одмор, нарочито ако се зна да је Бешњаја ваздушна бања са веома повољном микроклимом. Данас је у Крагујевцу био прави пакао од врућине, а ми смо овде уживали у хладовини столетних букава и пријатном поветарцу који нас расхлађује на сунцу.

На крају лепо проведеног дана поново смо код наших пријатеља у метеоролошкој станици где нас услужују кафом и где се договарамо око наредних активности на истраживању Бешњаје и њеном уређењу.

Зага и Моша наш водич по Бешњаји
У разговору са нашим новим пријатељима

У повратку свраћамо до нашег домаћина да са извора Топлик наточимо свежу воду.

Док се Риле и ја разговарамо са домаћином, вредна Зага точи воду
И на крају ... испраћа нас осмех на лицу ове лепе девојчице