Почетак > Извештај са акције > Планинари ПЕК ГОРА на Шар-планини

Планинари ПЕК ГОРА на Шар-планини


У дане од 25.06.2010. до 28.06.2010. планинари ПЕК „ГОРА“ Крагујевац, били су на планинарској акцији Шар-планина 2010. коју су заједно организовала планинарска друштва са Косова и Метохије:

ПСД „Успон“ из Штрпца (као домаћин), ПСД „Копаоник“ из Лепосавића, ПД „Змај“ из Звечана и ПК „Берим“ из Зубиног Потока. Ово је била прва акција под окриљем Планинарског савеза Србије од далеке 1992. године која се организује на Шари! Њен идејни творац и свакако најзаслужнији за њену реализацију је један, пре свега добар човек, а затим и одличан планинар, Радољуб Кнежевић.

Било ја заиста пријатно бити тих дана у Штрпцу, на Брезовици, у познатом ски-центру и бити у планинрском дому „Камени дом“. Нас осамдесетак из целе Србије, а из Крагујевца нас дванаест, одазвали смо се позиву наведених друштава да у част Видовдана изведемо планинарску акцију на Шари.

Шар-планина: дуга, висока, дивља, прошарана остацима лањскога снега, препуна водотокова бистре планинске воде и ливада са тек пробуђеним травама и тек напупелим цвећем. Мало-мало, па језерце на висинама изнад 2000м са, кажу, најлепшим пастрмкама. Посвуда стазице дивокоза, а неретко наилазимо и на свеже трагове медведа. Сви се ми осећамо као „своји на своме“ и није нам тешко да ту исконску, уистину нетакнуту лепоту дивљине доживимо на начин својствен планинарима, да јој се приближимо, додирнемо, осетимо, тако да нас планина прими као драге госте, као људе жељне њене љубави и лепоте, да нас прихвати као пријатеље који јој желе исто што и себи.

У сваком нашем кораку могла се осетити та веза. Уз до сада недоживљену маглу и олујни ветар, Шара нас је могла одмах вратити у палнинарски дом. Али није. Све више нас је увлачила у себе, метар по метар увис, показујући нам све своје лепоте и раскоши којима обилује. На моменте је расклањала маглу, разведравајући се и откривајући свој прави идентитет, па је опет враћала као да хоће да каже да је не можемо видети целу, сада и одмах. Као да је позивала на игру, на дружење са њом, а тек након упознавања нудила све, да видимо, чујемо, додирнемо, удахнемо, напунимо наше очи и душе овим невиђеним лепотама пејзажа, увала, водотокова, камених усека, шумских пространстава, језера, врхова, ливада, лековитог биља, цвећа…

Обећали смо да ћемо посетити Шару и следеће године у јулу, у још већем броју. До тада вреди мислити о њој, сећати је се, а њене верне житеље подсећати да нису сами на том српском југу иако кажу да се тако осећају. Не заборавити њихову традиционалну добродошлцу уз со и погачу, не заборавити топлину дома, искрено и пријатељско дружење. Нека ова акција планинара из Србије, буде почетак једног новог живота на југу, живота без плача, живота за који се вреди борити и у којем владају љубав и покајање!

Планинари Србије, да сте живи и здрави и дајте да догодине „преплавимо“ Шару!

Eво и фотографија на нашем новом фотоалбуму!

Милован Бачанин

Advertisements
Категорије:Извештај са акције
  1. Нема коментара.
  1. No trackbacks yet.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: