Почетак > Екологија, Обавештења > Скрнављење Жежеља!

Скрнављење Жежеља!


Не могу да ћутим!

У недељу, када смо ишли да чистимо Жежељ, начуо сам да је у међувремену „пробијен“ пут од водовода у Ждраљици до врха Жежеља. И стварно: пред нама све до врха Жежеља багери су проширили постојећи пут. Али како! Унаказили су Жежељ! Неуспешни покушај БОТОКСА на лицу овог лепог брда. Ружни ожиљак после аљкаве операције. Тако мени делује.

Нисам се распитивао о разлозима за овај „подухват“. Ако се хтело да се омогући прилаз до врха колима – па то је већ могуће из Доње Сабанте и то без икаквих проблема. Уосталом просечени пут је на неким местима толико стрм и толико блатњав, да многа кола и не могу да изађу до врха. Можда само трактори и теренска возила.

Некадашњи пут који је водио истом трасом није био проходан за аутомобиле, али је зато било право задовољство шетати њиме. Околно дрвеће је правило хладовину и чинило да шетња до врха буде у правом шумском амбијенту. Сада је то ружна крчевина, са изваљеним стаблима поред пута и наслагама изроване земље, која тај пут потпуно издваја из окружења и чини га да изгледа као страно тело на силу уметнуто у овај пејзаж. Право ругло! Потпуно непотребни захват, који сигурно није мотивисан намером да се Жежељ учини лепшим и привлачнијим за љубитеље природе. Можда је неки економски интерес у питању? Мораћу да се распитам. Можда ће неко да ме просветли. Можда ја не гледам на то правим очима. Можда сам слеп за неке више циљеве о којима је неко други добро промислио, пре него што је ушао у једну овакву инвестицију. А инвестиција није мала. Требало је ангажовати силну машинерију и људе да направе „ово“. Питам се само да ли је било паметније да се новац усмерио у асфалтирање пута који из Доње Сабанте води до врха Жежеља? Тај пут већ постоји. Учинили би севап људима који ту живе, а и мања би се штета направила. У ствари – била би већа корист. Бар ја тако мислим. Нека ме неко демантује.

На жалост нисам тог дана понео фотоапарат да сликам то ругло. Првом приликом објавићу и фотографије. Ви који волите Жежељ, прошетајте до њега и погледајте шта је направљено. Реците ми да ли грешим у својим ставовима.

Дејан Милошевић

Advertisements
 1. 23. јуна 2010. у 11:47

  ne gresis…
  stojanovic dragan

 2. 24. јуна 2010. у 12:28

  Aaaaaaaaaaaaa…

  Ni surova priroda ne može učiniti čoveku onoliko zla koliko on može njoj!

  U pravu si, Dejane, 100%!

 3. milan
  25. јуна 2010. у 08:40

  Uzas od anarhije.

 1. No trackbacks yet.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: