Почетак > Екологија, Извештај са акције > Жежељ – скоро па блиста!

Жежељ – скоро па блиста!


Најавили смо акцију чишћења Жежеља, са надом да ће се одазвати већи број љубитеља природе који ће дати свој допринос чистијем Жежељу. И поред лепог времена, ујутро се на Жежељу окупило тек нешто више од тридесетак људи, који су истински заљубљеници у њега и енергични поборници чисте природе.

Време је било феноменално!

Било је планинара из ПЕК „Гора“ и ПАК „Крагујевац“, извиђача из одреда „Боба“ и „Артем“ и деце из Ждраљице. На врху Жежеља смо се окупили у 10 сати и после поделе рукавица и кеса кренули смо да скупљамо смеће са платоа око планинарског дома и прилазних путева.

Мала група великих заљубљеника у Жежељ и чисту природу

Деца су била веома вредна и убрзо су сакупили неколико кеса смећа око самог дома. Ми старији смо се распоредили у групе и кренули прилазним стазама Жежеља скупљајући сав отпад поред путева.

Деца су била веома вредна - прави пример нама одраслима!

Поред обележене стазе која од Жежеља води до Бешњаје, на превоју између два врха Жежеља, наишли смо на велику количину пластичних флаша, па су наше кесе убрзо биле пуне до врха уредно испресованих флаша. Једна група планинара је кренула од дома обележеном стазом ка водопаду и уз пут сакупљала сав отпад.

Извиђачи планинци у акцији

На крају акције било је тридесетак пуних кеса отпада које смо уклонили са Жежеља и учинили мали помак да он постане блиставији.

Део смећа сакупљен око самог дома

Део улова спретних ловаца на смеће

Они који нису могли да дођу и да нам помогну у чишћењу Жежеља, могу то да учине сваки пут када се прошетају до њега: понесите са собом заштитне рукавице и већу кесу, па све што нађете од смећа стављајте у кесу и однесите је до првог контејнера. Ако не понесете кесу за смеће, барем се потрудите да своје смеће не остављате у природи већ да га понесете са собом и убаците у најближи контејнер. Добро је ако при томе водите рачуна и о разврставању смећа, па отпад стављајте у контејнере предиђене за ту врсту отпада.

Advertisements
  1. Нема коментара.
  1. No trackbacks yet.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: