pogledajte: Galerija fotografija učesnika pohoda.

Kiša koja je padala prethodnog dana i najava kiše na dan „Đurđevdanskog pohoda“, uticali su na relativno mali odziv Kragujevčana da ovog prelepog prolećnog dana prođemo od Žeželja do Bešnjaje i uživamo u probuđenoj prirodi.

Oni najodvažniji, a bilo ih je oko 90, okupili smo se već u 7:30 kod Krsta, našeg tradicionalnog polazišta za sve planinarske akcije. U 8:30 je ka Ždraljici krenuo autobus u kome su bili učesnici koji su nameravali da prođu celu stazu, kao i malobrojni, koji su hteli da se prošetaju samo do vrha Žeželja.

Na početku staze, u Ždraljici, kod kafane „Medna“, akciju je otvorio Srđan Matović, član Gradskog veća za životnu sredinu, održivi razvoj i saradnju sa udruženjima. Pored Kragujevačkih planinara PEK „GORA“, PD „Žeželj“ i ljubitelja prirode, na pohodu su učestvovali i prijatelji planinari iz Velike Plane (PD „Vrbica“), Jagodine (PSD „Juhor“), Pančeva (PEK „SOKO“), Gornjeg Milanovca (PSD „Rudnik“), Kraljeva (PSK „Železničar“) i Zubinog Potoka (PD „Berim“), a istog dana su na Bešnjaju pristigla i deca iz Kragujevačkih osnovnih škola, koje su na izlet izveli planinari PD „Žeželj“ iz Kragujevca.

Sa otvaranja pohoda

Srđan Matović na otvaranju pohoda

Učesnici pohoda su bili iznenađeni i zadivljeni interesantnim detaljima na stazi, kao što su bili Ćosićski izvor ispod stare stoletne bukve i vodopad Buk, najviši u Šumadiji, koji su svojom lepotom ukrasili sam početak staze.

Posebno su svi učesnici bili oduševljeni uređenom stazom pored vodopada, koju su planinari PEK „GORA“ obezbedili drvenim oblicama, koje su bile poklon Šumskog gazdinstva Kragujevac.

Vodopad Buk, najviši u Šumadiji

Vodopad Buk u svojoj lepoti

Jasno obeležena staza vodila je do vrha Žeželja šumskim putem i proplancima sa kojih su se pružali lepi vidici ka Kragujevcu i okolnim planinama.

Prvi vidikovci ka Kragujevcu
Pogled na Kragujevac sa proplanka na Žeželju

Planinari su se kratko zadržali kraj ruševina nekadašnjeg planinarskog doma na vrhu Žeželja i svi su se divili njegovoj lepoti, koja se i dalje pokazivala u ostacima zidina. Svi su poželeli da se dom obnovi i da mu se vrati autentični izgled.

Ostaci nekadašnjeg planinarskog doma na Žeželju
Ostaci nekadašnjeg planinarskog doma na Žeželju

Negde u to vreme, a tačno u 10:00, krenula je autobusom od Krsta i treća grupa planinara ka vodenici u Bukorovcu, koji su želeli da se prošetaju kraćom stazom ka Bešnjaji. Oni su imali prilike da uživaju u bistroj vodi potoka Gigovo pored koga su prolazili i jutarnjim pejsažima Bešnjaje i Lisinog laza. Niko od učesnika nije bio ravnodušan prema lepoti predela kroz koji su prolazili.

Pogled na Lisin laz sa staze ka Bešnjaji

Glavna grupa, koja je prolazila celu stazu, nastavila je put od vrha Žeželja grebenom, sa koga su se pružali lepi vidici na ozelenele predele sliva reke Ždraljice i na obronke Gledićkih planina. Šumske staze kroz tunel olistalog drveća i grmlja, činile su stazu još interesantnijom i lepšom.

Pogled na sliv Ždraljice i Gledićke planine

Uskoro glavna grupa stiže do hrasta Zapisa i tu se pravi kraća pauza za odmor i uživanje u debeloj hladovini stoletnog stabla.

Grupa učesnika pohoda kod hrasta Zapisa

Odmor u senci hrasta

Staza dalje vodi preko brda sa koga se pruža  pogled na obronke Bešnjaje i daje uvid u dalje kretanje ka našem odredištu.

Pogled na obronke Bešnjaje

Nedaleko odatle, na brdu kod prvih kuća u Bukorovcu – usamljeni hrast, koji kao stožer stoji nasred livade i jasno je vidljiv iz mnogih delova Kragujevca. Mnogi su ga zagledali šetajući se gradom, Šumaricama ili pored jezera, a mali je broj onih koji su se odvažili da mu krenu u susret i otkriju njegovu lepotu na licu mesta. Pogled ka Kragujevcu sa ovog mesta je čaroban! Ko ne veruje neka dođe i proveri, neće se pokajati.

Usamljeni hrast na brdu koji je jasno vidljiv iz mnogih delova grada

Od hrasta se spuštamo ka Mamutovačkom potoku i Osanici, kroz čarobnu dolinu u kojoj se ove dve vode sastaju i zajedno nastavljaju put ka Moravi. Zelenilo livada i tek olistalog drveća prosto odmara dušu i čini nas opuštenijima, a pesma ptica budi u nama radost deteta koje negde u nama još uvek oseća prirodu u svojoj punoći.

Ka Mamutovačkom potoku i Osanici

Smenjuju se šumski puteljci i staze koje vode proplancima. Sve vreme traje prijatno ćaskanje među učesnicima akcije. Razmenjuju se iskustva sa akcija, komentarišu se lepote predela kroz koje se prolazi u uživa se u lepom prolećnom danu idealnom za šetnju.

Prijatna šetnja proplancima

U to vreme kod doma Šumskog gazdinstva na Bešnjaji, skoro istovremeno pristiže grupa koja je krenula iz Bukorovca, kao i grupa od 70-oro dece iz kragujevačkih osnovnih škola, koju su na izlet poveli planinari PD „Žeželj“ iz Kragujevca. Deca su uživala u predelima Bešnjaje. Za mnoge od njih je to bilo jedno novo iskustvo i nadamo se da će im ovaj izlet ostati u lepoj uspomeni i da će se i u buduće češće šetati prirodom i uživati u njoj.

Kragujevački osnovci na Bešnjaji
Uživaju u prirodi
Odmor na travi
Grupa dece ispred skice staze

Uskoro se grupa približava prevoju na Lisinom lazu, odakle se pruža lep pogled na Kragujevac.

Pogled na Kragujevac sa Lisinog laza

Prolazi se pored lovačke kuće i lagano spušta mešanom bukovom i četinarskom šumom ka izvoru Đurina česma. I grupa koja je krenula iz Bukorovca odlučila je da se prošeta do Đurine česme kako bi se sastali sa glavnom grupom i zajedno krenuli ka domu Šumskog gazdinstva na Bešnjaji. Lepota ambijenta na kojem se nalazi Đurina česma nikoga ne ostavlja ravnodušnim: prelepa bukova šuma, oštre stene koje su se nadvije iznad izvora i sto sa klupama, kao i hladna voda sa izvora.

Kod Đurine česme

Još par kilometara lepe šetnje šumskim putevima kroz bukovu šumu Bešnjaje i eto planinara na popodnevnom cilju – kod doma na Bešnjaji. Tu sledi druženje u lepom ambijentu u kome je smešten dom Šumskog gazdinstva i okrepljenje nezaobilaznim pasuljem sa kobasicom i salatom od kupusa. Hrane je bilo dovoljno za sve, pa su se mnogi poslužili još jednom porcijom odlično spremljenog pasulja.

Prijatna druženja
Analiza staze na skici
Opušteno ćaskanje

Druženje se nastavilo uz priču i šetnju do nekadašnjeg dečjeg odmarališta, a onda je magistar Stevo Jovanović, ispred JP „SRBIJAŠUME“ održao kraće predavanje o prostoru Bešnjaje i značaju šuma.

Magistar Jovanović govori o šumama i prostoru Bešnjaje

Vreme nam je brzo prošlo u druženju i priči, pa smo uskoro pošli ka vodenici u Bukorovcu, gde nas je čekao autobus. U povratku nas je malo poprskala kišica, tek da ne bude da nije padala, ali to nije umanjilo doživljaj lepote predela kroz koji smo prolazili. Sada je i glavna grupa prošla jednim delom pored potoka Gigovo, pa i preko njega, i uživala u bistroj planinskoj vodi. Kod vodenice smo se malo zadržali jer su mnogi hteli da kupe kukuruzno brašno koje su vredni vodeničari pred nama prosejavali i razmeravali.

Autobus je u povratku sav orosio sa unutrašnje strane. Uskoro stižemo kod Krsta, srdačno se pozrdavljamo sa našim gostima i poželimo da se još dugo družimo na ovoj i mnogobrojnim akcijama koje organizuju društva i klubovi iz cele Srbije.

Evo i komentara i pisama koje su u međuvremenu pristigli na blog kluba i mejl:

Želim da vam se zahvalim na dobro organizovanoj akciji, lepom druženju, uživanju u lepotama naše Šumadije. Srdačan pozdrav od Gordane Lazić iz PD „VRBICA“

Ovo su samo tri slike od mnostva predivnih slika koje iskazuju  samo delic lepota nase Sumadije. Srdacan pozdrav od Gordane Lazic PD „Vrbica“ Velika Plana.“

Nadam se daljem druženju. uživala sam u prirodi, društvu, prijalo mi je sećanje na detinjstvo i mladost. Sve u svemu potpun užitak. Konstatovali smo danas da je sve bilo čisto, nije bilo otpadaka, kao na nekim drugim stazama. Posebno hvala svima koji su mi pomogli da savladam uspon, a još više silazak i izvinite zbog zadržavanja. Srdačan pozdrav Gordana.“