1. april, 2010.

Počinje nova Ekspedicija Everest 2010

Zahvalujući poznanstvu sa Sam Wyatt-om, kanađaninom, koga sam 2009. upoznao u Baznom Kampu na Everestu, primljen sam u kanadsku ekspediciju, kao doktor i kao penjač. Ekipa ima 6 članova.

Polazim 1. Aprila preko Frankfurta, Dohe u Kathmandu, gde stižem 02. Apr. u 17h po njihovom vremenu, koje je 5h 45min pre našeg.

Smeštaj i okupljanje ekipe je u hotelu Vajra ( www.hotelvajra.com )

Posle 3-4 dana dogovora, kompletiranja opreme krećemo avionom za Lhasu (3600m), a oprema kamionom na Tibet. Posle tri dana boravka u Lhasi, putujemo tri dana preko Tibeta prema Evereset Base Camp (5500m) preko gradova Shigantse 3900 m i Shekar 4350 m. Posle 2-3 dana aklimatizacije u BC krećemo u Intermediate camp 6200 m a zatim Advance Base Camp ABC 6500 m gde postavljamo drugi bazni kamp. Tek nakon toga počinje uspon na Everest, a to je oko 17-og dana od okupljanja u Kathmanduu.

Očekujem da oko 1. maja budemo u C1 (7050 m) boravka dan-dva na toj visini, čime se smatra da je organizam prilagođen na visinu i da odatle sa kiseonikom može da krene na vrh. Jedna boca traje 16h sa protokom 2l/min. Predviđeno je 7 boca kiseonika za svakoga člana ekipe.

Moj šerpas je Tashi Phu, nepalac, koji je 8 puta popeo Everest.

Agencija koja tamo organizuje transport, nabavku hrane, opreme, angažuje šerpase, obezbeđuje dozvole za penjanje… je www.himalayanguides.com Bez njih mi odavde ne bi smo mogli sve to da organizujemo.

U našem Gradu podršku mi daju planinarska društva „Žeželj“, predsednik Raša Perović i Planinarsko Alpinistički Klub Kragujevac, predsednik Instruktor alpinizma Vojislav Škrbić.

Medijsku podršku će mi davati Saša Lazarević – kreator sajta i Dejan Milošević PEK „Gora“ – veza sa medijima.

Zahvaljujem svim građanima Kragujevca koji mi daju podršku na ovom putu.

Zahvaljujem svojoj ženi Verici na toleranciji i žalim što joj sve ovo zadaje puno briga.

Nadam se da ću ove godine imati više sreće.

Dragan Čeliković

2.april, 2010.

Stigao sam u Kathmandu.
Sve je isto kao pre godinu dana, samo je gužva veća.
U putu je sve bilo OK. Letovi su bili tačni u minut. Naša agencija KG Prestige mi je odlično povezala, ali i Quattar airways je stvarno vrhunski. Čak su i stvari stigle. Jer to ume da bude velika muka kada se posle tri promene aviona izgubi sva oprema, a da se kupi nova za Everest nije baš malo.
Bhim Paudel me je čekao na aerodromu; obavezni venac nekog žutog cveća, kao i flaša vode, da se okrepiš. Odvezao me do Hotela Vajra. Za uslove ove zemlje to je sami vrh.
Čuo sam da moja ekipa broji 7 članova, 9 serpasa, jer je jedan lik platio tri šerpasa da ga izvedu na vrh. Ova agencija organizuje nekoliko ekipa, pa idu i neki englezi kao druga grupa. Idu i tri crnogorca: Bleka, Slagi i Djoko, takođe u organizaciji ove moje agencije. Drago mi je zbog toga. Prošle godine smo svi zajedno došli do 1000 m od vrha Everesta i naravno hteli da poludimo. Sada razmišljam kako sam presao 10-ak hiljada kilometara dovde i jos treba 600-700km dalje, samo zbog tih 1000 m koje mi je ostalo. Ali covek je čudo.
Došao sam prvi, i ne bih bio Čele kada ne bih tačno i pre svih došao na vreme. Javljaću se i narednih dana. Biće reči i o ekipi koja pridolazi u naredna dva dana.