Дуго меркана акција! После одустајања пар пријављених учесника, на пут нас је пошло 9 планинара у два аутомобила. После паковања и прикупљања, пошли смо из Крагујевца у 7:20 уместо у планираних 7:00. Путем преко Мрчајеваца стижемо до кафане „Јеринин град“ испод Маглича у 9:00 и у 9:15 крећемо на планирани успон.

Траса води од кафане, преко висећег моста на Морави, преко пруге, а онда успон гребеном на Клечак (866), даље гребеном преко Греде, па до врха Усовице (1375). Силазимо преко Чикера (1324), па даље гребеном до Велике чуке (1027), преко Липара и Козаревог брда (838), Градском косом до Маглич града.

На почетку сам лоше изабрао прилаз гребенском путу, па смо се пели на тежи начин: стрмом и клизавом страном. Требало је отићи узводно уз поток неких 200-250 метара, па онда много лакшом и безбеднијом стазом ка гребену.

Цела стаза је веома атрактивна, посебно део који води ка Усовици, јер се све време иде баш ивицом гребена, па се са стране пружају фантастични видици. Овај део стазе није обележен, али је лако да се прати јер се иде све гребеном ка врху Усовице.

До Усовице нам је требало 5,5 сати лаганог успона са задржавањима за фотографисање и пар предаха да уживамо у призорима са стазе. На Усовици је било јаког ветра, па смо брзо морали да наставимо ка Чикеру, где нас је затекла права снежна мећава – „бабини јарчеви“, која је кратко трајала. За време трајања акције, сменила су се сва четири годишња доба: било је и облака и ветра и сунца и снега и на крају мало кише, колико да нас покваси.

При силаску смо одлучили да идемо скроз гребеном до Маглич града, тако да је на крају спуштање низ стене изнад града било баш изазов за наше уморне ноге. Као сигурнију алтернативу треба пратити обележену стазу која са гребена скреће ка Магличком потоку и даље води низ поток до подножја града.

На стази смо провели 10,5 сати, а статистика са ГПС уређаја каже:

Пређено 17,74 км, најнижа тачка 254 м, највиша тачка 1395 м (вероватно грешка ГПС уређаја!), успон 1503 м, силазак 1526 м.

На фотогалерији су слике са ове акције