Прошлог викенда, у недељу 7. фебруара, окупило се тридесетак планинара из Крагујевца да би по снежном зимском дану прошли „Крагујевачку планинарску стазу“, овог пута од Бешњаје до Жежеља. Било је планинара ПЕК „ГОРА“, извиђача ветерана и младих Крагујевчана заинтересованих за лепу зимску шетњу.

Од Крста смо кренули аутобусом који нас је одвезао до старе воденице у селу Букоровац, у подножју Бешњаје. Већ у 9 сати смо кренули обележеном, снегом прекривеном стазом, где смо се на моменте пробијали кроз дубоке снежне сметове. Мало смо модификовали стазу и прошли путем кроз засеок Дренак, одакле су се пружали лепи видици ка Врлетници и Лисином лазу. Требало нам је добрих два и по сата да дођемо до објекта шумског газдинства на Бешњаји, где смо направили краћу паузу за одмор и окрепљење.

У наставку пута свратили смо до извора Ђурина чесма где смо се снабдели свежом питком планинском водом. Следеће одмориште је било на превоју испод Лисиног лаза, крај шумарске куће, коју углавном користе ловци. На даље нас је пратио ситан снег који је давао праву атмосферу овом зимском дану.

У наставку се већ брже напредовало јер се углавном спуштало или ишло равно све до Жежеља. Лепе шумске стазе са снегом прекривеним дрвећем биле су право уживање за шетњу. Киломерти су неприметно промицали под нашим ногама и ето нас већ у долини на ушћу Мамутовачког потока и Осанице, који су на самом ушћу направили леп вир. Одатле лагани успон до храста који се види скоро из свих делова Крагујевца, а затим и до храста Записа у Средњој мали, засеоку Доње Сабанте. После пет сати пешачења добро дође краћи одмор код храста, а затим наставак пута до врха Жежеља до зидина старог планинарског дома, за који се надамо и желимо да буде обновљен. Од дома група планинара силази ка водопаду Бук, а двојица планинара се издвајају пре групе да би обезбедили пролаз поред водопада, који је у овим условима клизав. Већ у 16:15 сви планинари су у кафани „Медна“ познатој као „Марина кафана“, где нас чека топао чај као окрепљење после дуге шетње. Уз пријатан разговор сачекали смо први аутобус ка граду и кренули кућама задовољни лепо проведеним даном.

Десетак сантиметара снега на стази, температура око нуле и без ветра, чинило је овај дан стварно посебним за шетњу овим прелепим пределима.

Ево и фотографија са акције.